Haohan škola kineskog jezika u suradnji s turističkom agencijom Adrijana putovanja, nakon malo više od mjesec dana, ima popunjen planirani broj putnika. 22 Haohanovaca 20.07.2017. odlazi na svoje desetodnevno, turističko edukativno putovanje u Kinu!

Za nepunih 10.000,00* kn naši putnici će imati priliku posjetiti najljepša mjesta Pekinga i Šangaja ali napraviti i cjelodnevne izlete na Kineski zid, u gradove Suzhou, Zhujiajiao i Hangzhou.

Prvo ćemo obići Peking. Logično je. Grad je to na osnovi čijeg dijalekta je napravljen standardni kineski jezik (mandarinski, putonghua) koji u našoj školi i učimo. Prilika u stvarnim situacijama pričati kineski jezik s Kinezima je neprocjenjiva, a uz jezične aktivnosti/ mogućnosti koje pripremam (da, da!:)), nadamo se da će svima biti i nezaboravna! U svakom slučaju, bit će dio svakog dana provedenog u Kini. Zato je, osim turističkog karaktera, naše putovanje i edukativno.

No, krenimo redom!

Odlazak do pekinških Hutong-a, tradicionalnih i tipično pekinških ulica gdje se spajaju moderna i drevna Kina obilježit će početak našeg boravka u Kini. Otići ćemo u jedan od najpoznatijih pekinških Hutong-a gdje ćemo moći kupiti suvenire, prisustvovati ceremoniji služenja čaja i kupiti ga, voziti se jezerom, rikšama, večerati i šetati u prekrasnom krajoliku jezera Houhai-a!

Neizostavan dio je i posjet glavnog pekinškog trga- Trga nebeskog mira koji je najveći gradski trg na svijetu! Na njemu su smještene neke od najznačajnijih pekinških institucija kao što su Parlament, Maov mauzolej, Nacionalni kineski muzej. Ujedno predstavlja i ulazak u Zabranjeni grad, nekadašnju carsku palaču, a danas muzej koji se sastoji od 9999 prostorija. Popet ćemo se i na Jingshan park – umjetno brdo odakle se vidi panorama Pekinga! Nakon svega toga, uživat ćemo i u Wangfujingu – ulici dućana, najstarijoj te vrste u Pekingu, u kojoj se susreće staro i moderno. Večera a iza nje, za ljubitelje noćnog života, uslijedit će i odlazak na Sanlitun – ulicu poznatu po internacionalnim dućanima i barovima, mjesto koje vrvi kako Kinezima tako i strancima.

Vjerujem0 da će jedan od najljepših trenutaka u Pekingu uslijediti trećeg dana boravka kada ćemo posjetiti Ljetnu palaču. Jedna je to od najatraktivnijih destinacija Pekinga – naziv „vrtovi njegovanog sklada“ govori dovoljno za sebe. Osim obilaska poznatog Kamenog broda, vožnje umjetnim jezerom i šetnje oko jezera i na centralnom otoku, Haohanovci će moći uživati i u čarima mnogobrojnih građevina u prekrasnom krajoliku! Teško je reći da li je Ljetna palača ljepša u jutarnjim ili popodnevnim satima pa se planiramo zadržati što dulje!
U povratku, obići ćemo Wudaokou, također sjeverozapadni dio grada gdje su smješteni mnogi poznati pekinški fakulteti, mjesto gdje se mogu vidjeti pravi Pekinžani i osjetiti život Pekinga, a da i mi kao stranci ne budemo čudni – u pitanju je dio grada gdje živi i veliki broj studenata iz svih krajeva svijeta. Čak i ako imate svijetlu kosu nećete biti predmet čuđenja i fotkanja (na ostalim mjestima to ne garantiram ;)) Tu se, dakle, možemo odmoriti uz hranu i piće u nekom od svjetskih lanaca restorana, bit će to “šlag na torti” cijelog dana!

Uslijedit će odlazak na jednu od najpoznatijih kineskih tržnica što je neizostavan dio posjeta Kini – dio je života ne samo Pekinga nego i svakog Kineza. Omogućit će Haohanovcima da vježbaju kineski jezik, ali i staru kinesku vještinu dobrog trgovanja te da kupuju suvenire i poklone. Nakon kupnje (i odmora, naravno) obići ćemo Nacionalni stadion, poznatiji pod nazivom „Ptičije gnijezdo“, mjesto gdje su se održale svečanosti otvaranja i zatvaranja Ljetnih Olimpijskih igara 2008. Stadion može primiti 80 000 posjetitelja, a jedno je od najvećih čeličnih konstrukcija na svijetu, njegova izgradnja koštala je 423 milijuna američkih dolara. Ne sumnjamo da će fotoaparati biti u pripravnosti! 🙂
No, na svoj način zanimljiv bit će i Beihai park, jedan od najstarijih i najautentičnijih kraljevskih vrtova Kine (vidjet ćemo ga iz „ptičje perspektive“ iz Jingshan parka drugog dana). U njemu se nalazi Bijela pagoda ali i mnogi drugi hramovi, građevine, jezero.

Zainteresirani će popodne moći obići i Zoološki vrt (bilo onaj u kojem su samo pande bilo onaj s ostalim životinjama), a večer provesti npr. u Pekinškoj operi.

Odlazak na izlet na Kineski zid je mnogima specijalno zadovoljstvo i najiščekivaniji dio putovanja! Ne čudi! Jedno je od 7 svjetskih čuda i jedno od najvećih djela ljudskih ruku! Najnovija istraživanja pokazuju da je dug skoro 20 000 km! Sastoji se od 16 zidova, mi ćemo imati priliku posjetiti jedan od njih, u predivnom brdskom krajoliku, s mogućnošću penjanja pješice (na tzv. ženskom dijelu zida) ili/ i vožnje žičarom (na tzv. muškom dijelu zida). Koliko će fotografija tu nastati teško nam je procijeniti, ali neke kadrove već imamo pred očima! 😉

Na kraju, s Pekingom ćemo se oprostiti obilaskom Hrama neba, mjesta koje je jedno od četiri glavna taoistička hrama u Pekingu, smještenom u južnom dijelu grada a ujedno jednim od najljepših mjesta u Pekingu! U Hramu neba Kinezi vježbaju kineske tradicionalne vještine, pjevaju pekinške opere, tu nastupaju zborovi pa ćemo i mi ne samo uživati u navedenom nego se u nekim stvarima i priključiti! Koja partija kineskog tenisa i vježbanje s Kinezima svima mogu biti relaksirajući, a nakon 6 dana boravka u Pekingu vjerujemo da će svima dobro doći i malo mira. Naime, Hram neba više je od navedenoga. To je mjesto gdje možete uživati u prekrasnim drvoredima te uz cvrkut ptica odmoriti u nekom od kineskih paviljona sakrivenih od vreve središnjeg dijela parka.
No, za potpun doživljaj tu je i odlazak u Lama Temple, jedan od rijetkih budističkih hramova u Pekingu koji su ostali sačuvani i u kojima i danas žive budistički monasi.

Za razliku od Pekinga koji je politički, kulturni i povijesni centar Kine, Šangaj je industrijski centar Kine, jedan od najmodernijih gradova Kine i naša je druga destinacija!

Odlaskom na Bund, simbol kolonijalne prošlosti Shanghaija sa zgradom hotela Peace, Bank of China, zgradom carine te ulicom Nanjing, žilom kucavicom grada ispunjenom trgovinama i trgovačkim centrima, započet ćemo drugi dio našeg putovanja. No, obići ćemo i stari dio grada koji brzo nestaje pod mnoštvom nebodera- posjetit ćemo Vrt sreće mandarina Yua i hram Budhe od žada.
Svi koji požele, večer će moći uljepšati odlaskom na svjetski poznati akrobatski show s akrobatima koji hodaju po žici, djevojkama koje se izvijaju uz zvukove glazbe u gotovo nezamislivim pozama, žonglerima i mnogim drugim atrakcijama.

Također, u Šangaju nas očekuju i izleti u druge, obližnje gradove.

Prvo ćemo ići u Suzhou, grad koji datira iz 514. godine, a ima više od 60 vrtova koji su ostali netaknuti od vremena svog nastanka. Posjetit ćemo jedan od njih te vožnjom brodom po kanalima razgledati ovaj grad čije bogatstvo predstavljaju pagode, kameni mostovi i svjetski poznata svila. Pored Suzhou-a, razgledat ćemo i vodeno selo Zhujiajiao – „Shanghaijske Venecije“, s jedinstvenim starim mostovima i rječicama koje se provlače kroz tradicionalne kineske kuće. Mjesto je nastalo prije 1.700 godina i još uvijek ocrtava tradicionalni način života.

Naš drugi cjelodnevni izlet bit će u Hangzhou, grad koji se smjestio južno od Šangaja a kojeg je, na svojem proputovanju kroz Kinu u 13. stoljeću, Marco Polo opisao kao jedno od najljepših mjesta na svijetu s mnoštvom hramova i paviljona, nazvao ga je “najdivnijim rajskim gradom na svijetu”. Tu nas očekuje razgled pagode Šest harmonija te posjet hramu Lingyin kao i vožnja čamcem po biseru ovog grada, Zapadnom jezeru. To je poznato slatkovodno jezero koje se nalazi u središtu grada, predstavlja idealan spoj prirode i ljudskog djelovanja.
Uz mogućnost posjeta poljima zelenog čaja, ne sumnjamo da će naš devetodnevni boravak u Kini biti pravi način za oproštaj od Kine do neke druge prilike, do sljedećeg posjeta…
No, ipak, na samom kraju putovanja, Haohanovci će sami odlučiti gdje žele provesti deseti dan, što će za njih osobno biti točka na i.

P.S. Ako i Vi želite biti dio našeg putovanja, pogledajte cjelokupnu ponudu tečajeva i priključite nam se**! Javite se čim prije pa su time i šanse da putovanje bude po istoj cijeni veće! Ili, s nama možete sljedeći put – već su u planu neki drugi gradovi i neka druga mjesta, opet zanimljiva i opet neodoljiva, opet u Kini! 🙂

*Cijena uključuje avionsku kartu Qatar airways-a i zrakoplovne pristojbe, transfer zračna luka – hotel – zračna luka (Peking i Šangaj), smještaj u hotelima s 3*/ 4* zvijezdice u samom centru Pekinga/ Šangaja, doručak u hotelima, prijevoz noćnim vlakom iz Pekinga do Šangaja (u kabinama za spavanje), kinesku vizu i posredovanje u ishođenju iste, voditeljicu putovanja ispred škole i pratiteljicu putovanje ispred agencije kao i organizaciju i pripremu putovanja te jamčevinu i osiguranje od odgovornosti. Cijena ne uključuje ručkove/ večere, osobne troškove, cijene ulaznica/ izleta, cijene vožnji brodicama, rikšama i javnim prijevozom te putno osiguranje (zdravstveno osiguranje, osiguranje prtljage i osiguranje od otkaza putovanja)
**Putovanje je namijenjeno polaznicima škole i njihovoj pratnji