U Zagrebu se za sve zainteresirane za učenje u Haohan školi kineskog jezika održavaju Otvoreni sati – besplatne, uvodne, trodnevne radionice kineskog jezika.

Šareni lampioni raznih oblika sutra će osvijetliti Zemlju. Naime prema lunarnom, kineskom kalendaru sutra, na 15. dan nove godine, one crvenog pijetla, održava se tradicionalni Festival lampiona koji se obilježava u cijeloj Kini ali i među kinezima u čitavom svijetu.

Po mnogima, jedan od najljepših festivala, često nazivan i „Festival prve noći“, na svojim aktivnostima poput nošenja po ulicama i puštanja šarenih papirnatih lampiona različitih oblika, vatrometa, plesa „papirnatih“ lavova i zmajeva, hodanja na štulama, okupit će tisuće sudionika diljem svijeta. Povijest ovog festivala seže 2000 godina u prošlost kada je po uzoru na budističke redovnike i njihovu simboliku osvjetljavanja budućnosti i davanja života u novoj godini, za vrijeme dinastije Han, krenulo organiziranje ovog događanja.

Kineska kultura obiluje simbolikom, bojama, znakovima i životinjama, što potvrđuju i lampioni brojnih boja (od kojih prednjači crvena kao ona koja donosi sreću i uspjeh) i oblika – uz tradicionalne okrugle pojavljuju se tako i oblici životinja, cvijeća pa čak i ljudi i građevina. Zadnjih godina kineski jezik jedan je od popularnijih tečajeva u svijetu u koštac s čijim pismom i izgovorom se upuštaju mnogi. U Zagrebu se tako za sve zainteresirane za učenje u Haohan školi kineskog jezika održavaju Otvoreni sati – besplatne, uvodne, trodnevne radionice kineskog jezika.

Popratna aktivnost na festivalu lampiona je i rješavanje zagonetki ispisanih na lampionima uz što se uvijek vežu i nagrade za točne odgovore. Također ples lavova jedna je od atrakcija ovog festivala. Dobro uvježbana koreografija izvođača obučenih u odijela lavova smatra se načinom obrane od zla i molitvom za sigurnost. Plesu se prepuštaju i ostali posjetitelji festivala koji na taj način pokazuju da simbolički puštaju starog sebe i dobivaju novog za svježu, novu godinu.

Dobar festival ne može proći bez tradicionalnog jela pa su tako jedno od festivalskih poslastica kuglice koje se rade od rižinog brašna pomiješanog s malo vode pod nazivom „tangyuan„ pravi hit već godinama.

Doznali smo da ako želite nekome poželjeti sretan drugi po značaju tradicionalni kineski blagdan, dovoljno je reći: 元宵节快乐!Yuánxiāojié kuàilè!

Ako su vas ovi znakovi zainteresirali za učenje ovog izazovnog jezika i njihove bogate kulture možete se prijaviti na Otvorene sate kineskog jezika – besplatne, uvodne, trodnevne radionice u organizaciji Haohan škole kineskog jezika koje traju 6 školskih sati (3×2 školska sata) a koje obuhvaćaju jezične i kulturne osnove – fraze govora, pisanja, kineske kaligrafije, kuhinje, horoskopa i blagdana. One su svojevrsni uvod za polaznike koji se odluče za individualne ili grupne tečajeve, od kojih se ističe Večernja škola kineskog jezika.  Broj mjesta je ograničen, stoga je potrebno rezervirati svoje mjesto na: prijava@haohan.hr // ili na 099/5856735