Nedavno smo u Haohan-u održali i radionicu “Osnove i tehnike tradicionalne kineske medicine”, vodila ju je Darija Zvonarek, vlasnica MANUS MED-a, fizioterapeut, wellness&spa terapeut i terapeut kineske medicine.

Atmosfera je bila lijepa- nabijena koncentriranošću polaznika radionice da čuju, razumiju, saznaju… a ipak opuštena, uz čaj, kikiriki i… razgovor.

Na drugom kraju svijeta, za vrijeme studiranja u Kini, s kineskim lječnicima smo vrlo često imali pozitivno iskustvo. Njihovi ljekovi su bazirani na biljkama i onda kad se zapitate kako male 4 tabletice mogu riješiti problem koji godinama nosite te kako to da dijagnostički pregled baziran na provjeri pulsa, pregledu jezika… može biti točan, u čudu ostanete kad vidite kako ipak funkcionira!

Stoga, trenutak kad je WHO (World health organization) 70-ih godina uvidjela važnost i kvalitetu TKM (tradicionala kineska medicina) te ju 1976. godine na 29. međunarodnom kongresu uključila u svoj rad, izuzetno je vrijedan zbog svih nas koji su imali/ će imati priliku liječiti uzrok a ne posljedicu- to je u biti osnovna poruka, osnovna vodilja TKM, osnovna razlika s zapadnom medicinom.

Isto tako, na ovom dijelu svijeta, ovdje, u Zagrebu, i s Darijom smo imali pozitivno iskustvo- njen individualni pristup problemu s kojim joj dolazite, mekoća a odlučnost u radu, topla atmosfera njenog studija, korisni savjeti te znanje koje rezultira boljim stanjem vašeg tijela već i nakon prvog tretmana uvijek nanovo osvoje. No, osim toga, ono što uvijek dodatno “kupuje” je što u malo riječi kaže puno, na jedan običnom čovjeku razumljiv način. Ne znamo jesu to posljedice boravka u Kini (Darija je svoje umijeće i znanja “brusila” na izvoru a znamo da Kinezi vole kratko govoriti a istodobno puno reći;)) ali su jedan veliki plus (dobro je razumjeti ono što vam se događa a da vam ne treba enciklopedija za prijevod upotrijebljenih izraza)!

Sve u svemu, nakon radionice, osnove i tehnike kineske tradicionalne medicine postale su jasnije i još zanimljivije; prenosimo dio koji smo od Darije dobili.

 • Kineska medicina poznata je već 5000 godina
 • Najstarija knjiga o kineskoj medicini zove se Huangdi Neijing, pisana je od strane raznih autora oko 470.-207. godine prije Krista.
 • Nanjing i Shanghai university of TKM su 1990. preveli veliki broj knjiga o TKM na engleski
 • temelj TKM je Yin Yang teorija- ideja da se svemir sastoji od dvije međusobno suprotne sile:
  yin: tama, hladnoća, mirovanje, pasivnost, žensko

  yang: svjetlost, toplina, kretanje, aktivnost, muško

 • Međusobnim djelovanjem tih dviju sila stvari nastaju, transformiraju se te mijenjaju kada dosegnu vrhunac
 • Kada su u ravnoteži, sve funkcionira harmonično; narušavanjem ravnoteže dolazi do promjena
 • Bitnu stavku predstavlaju i pet elemenata: voda, vatra, drvo, metal i zemlja. Ova teorija objašnjava fiziologiju i patologiju ljudskog tijela, odnose u prirodi kao i utjecaj okoline na tijelo a po njoj se vrše i terapije
Saznali smo i da u TKM postoji podjela organa: Zang i Fu organi.
 •                    Zang organi su: srce, pluća, jetra, slezena, bubrezi; oni skladište energiju
 • Fu organi su: žućni mjehur, tanko i debelo crijevo, želudac, mokraćni mjehur i trostruki grijač; oni transportiraju energiju
 • Postoje i tzv. posebni fu organi: mozak, moždina, kosti, krvne žile, žučni mjehur, maternica; oni su izvori rasta tijela i pohranjuju yin esenciju
Evo čemu i služe!
SRCE: prvo mjesto od zang organa, zaduženo ne samo za pumpanje krvi, nego ima ulogu i u stvaranju krvi, kontrolira um (srčani yang, yin, qi…) pa disbalans može uzrokovati jako lupanje srca, nesanicu, delirij i nesvjesticu. Jezik mu je produžetak- jedan ogranak meridijana srca prolazi kroz jezik.

PLUĆA: osjetljiv organ koji kontrolira disanje (izmjenu tvari), kontrolira Qi u tijelu (kisik je važan za stvaranje Qi-a; u kombinaciji sa nutrientima iz hrane nastaje plućni Qi koji je sastvani dio ˝cijelog˝ Qi-a) No, pluća reguliraju i kolanje tekućine u tijelu- znojenje, respiraciju, mokraću. Povezana su sa kožom, kosom/ dlakama, nosom, grlom.
JETRA: nalaze se ispod rebra, skladišti krv (za sebe i druge organe kod raznih aktivnosti), djeluje na metabolizam, probavu, kretanje Qi-a, mentalnu aktivnost, regulira menstruaciju. Ima utjecaj na oči, tetive, nokte.
BUBREZI: potiču rast i razvoj, skladište esenciju, qi, yin i yang; u srednjim godinama esencija je na vrhuncu i postepeno opada i starimo. Također, potiču reproduktivnost, kontroliraju metabolizam vode, primaju i pohranjuju Qi, griju i hrane unutarnje organe. Povezani su s ustima, zubima, ušima/ sluhom, kosom
ŽUČNI MJEHUR: povezan je s jetrom i sadrži žuč koju proizvede jetra; žuč ima ulogu u apsorpciji hrane
ŽELUDAC: prima i probavlja hranu i vodu; povezan je sa jednjakom i tankim crijevom
TANKO CRIJEVO: povezano je sa želucem i debelim crijevom, prima kašu probavljene hrane i separira korisne tvari, apsorbira i vodu i ˝određuje˝ količinu urina
DEBELO CRIJEVO: prima ˝otpad˝  i izbacuje ga iz tijela
MOKRAĆNI MJEHUT: skladišti i otpušta urin
TROSTRUKCI GRIJAČ: organ koji se ne može locirati, koji zapadna medicina ne spominje a koji u TKM prjedstavlja organ koji dijeli abdomen na 3 djela, sudjeluje u regulaciji vode u tijelu

Saznali smo i kako su ti organi povezani meridijanima te kako meridijanima protiče Qi. Kinezi Qi smatraju životnom energijom dok silu koja pokreće Qi smatraju neprekidnim kretanjem između Yin-a i Yang-a. Kada ta životna sila kola ravnomjerno, održavajući ravnotežu između Yin i Yang elemenata, čovjek je zdrav. U suprotnom, razbolit će se.

Nadalje, saznali smo kako postoji 12 regularnih meridijana te kako se svaki meridian zove prema organu koji određuje njegovu funckiju. Povezano s Yin Yang teorijom, meridjani formiraju 6 parova. To su 6 yin meridijana (odgovaraju organima koji vrše funkcije sakupljanja, čuvanja i prerade materija i energija u tijelu: pluća, slezina, srce, bubrezi, perikard i jetra) i 6 yang meridijana (odgovaraju šupljim organima koji vrše funkcije razmjene materija, izlučivanja u tijelu: žučna kesa, tanko, debelo crijevo, mokračni mjehur i trostruki grijač).

Osim gore navedenih osnova TKM, saznali smo i o tehnikama TKM.

1. AKUMPKTURA/ AKUPRESURA
Terapijska tehnika obrade/ stimulacije akupunkturnih/ akupresurnih točaka u svrhu poboljšanja cirkulacije, poboljšanja protoka energije, uklanjanju blokada.

2. GUASHA

Kineska terapijska tehnika Guasha predstavlja tehniku čišćenja meridijana. Time, poboljšava se cirkulacija, protok limfe, povećava razina kisika u tkivima, potiče regeneracija stanica, smanjuje mičićna napetost, regulira funkcija unutarnjih organa, poboljšava probava, izbacuju štetne tvari iz tijela… U biti, dug je popis problema kod kojih je ova terapijska tehnika vrlo učinkovita; radi se po potrebi, za održavanje zdravlja/ energetskog balansa ili terapijski, kod ciljanog rješavanja određenog problema.
Nakon terapije, može se pojaviti crvenilo što je indikator da neki meridjijan nije “protočan”, da je neki organ u disbalansu, što je odličan pokazatelj treba li i odakle treba početi liječenje.

Postoji i tzv. beauty guasha koja se koristi za lice:)

3. CUPPING

          Cupping terapija je još jedna tehnika koja vuče korijene iz Kine. Kroz povlačenje i otpuštanje mekog tkiva pomoću vakuma, opuštaju se napeti mišići, učvršćuje se koža, izvlače se toksini iz tijela i poboljšava se cirkulacija krvi.

4.REFLESKOLOŠKA MASAŽA STOPALA

          Smatra se da pod nezdravim okolnim uvjetima počinje akumuliranje kalcijevih soli na živčanim završecima u stopalu, te akumuliranje kristala mokraćnih kiselina, koji blokiraju i onemogućuju normalnu stimulaciju žlijezda i ostalih organa. Odgovarajućom masažom, soli i kristali mogu se eliminirati, što omogućuje stimulaciju organa, a time i njihovo normalno funkioniranje. Stoga, masaža stopala po refleksnim zonama, opušta i pomaže kod raznih tegoba i djeluje na organe i organske sustave.

           Na kraju radionice, Darija je za prvi a jedan od tretmana, svim polaznicima radionice poklonila 10 % popusta.

No, tu nije bio kraj poklonima! Naša Škola je također pripremila svoj poklon – poklon Guasha tretman. Osvojila ga je Ljiljana. Darija je izvukla njeno ime, nismo stigli slikati osmijeh ali nadam se da će i nakon rezultatata tretmana isti imati na licu! 🙂
S lijepim saznanjima, poklonima i dojmovima, rastali smo se,do neke sljedeće prilike!
Zahvaljujemo svima na učešću, Dariji specijalno hvala na predivnoj suradnji!
      p.s. Ne zaboravite savjete koje ste dobili! I, nipošto ne zaboravite:
   “Svaki put je put ako je put!” 🙂