099 58 567 35 info@haohan.hr

Duanwu Festival ili Tuen Ng je tradicionalni kineski praznik popularno Festival Zmajevih čamaca koji je kroz dvije tisuće godina dugu tradiciju prerastao u jedinstveno događanje čije glavne aktivnosti su veslačke utrke koje se održavaju danas u cijelom svijetu. Sama činjenica da se tradicija ovog festivala održala toliki niz godina dovoljno govori o njegovom značaju i popularnosti, kako u Kini gdje je to državni praznik ali i u drugim državama u kojima se održava. Ovaj festival koji se svake godine održava se petog dana petog mjeseca prema kineskom lunarnom kalendaru. 2006. stavljen je i pod UNESCO zaštitu nematerijalnih kulturnih dobara Kine kao i na popis svjetske kulturne baštine. Sunce i ljetni solsticij kao i dugi sunčani dani, povezuju se s muškom energijom kao i zmajevima, tako se i u ovoj utrci natječu muškarci, a postoji i skraćena utrka za djecu. „Zmaj brodovi“ nazvani su prema izgledu prednje krme broda  koja je u obliku tradicionalnog kineskog zmaja. Zmaj brodovi razlikuju se po veličini a brojevi posade mijenjaju se u skladu s tim te prema tradiciji u regiji. Općenito su duljine oko 20-35 metara, a potrebna je 30-60 osoba da ga vesla, što ovu utrku zbog duljine čamaca i broja veslača čini najbržom utrkom na vodi na svijetu.

Legenda o Festivalu zmajevih čamaca krenula je još davne 278. godine pr. kr. kada je kineski učenjak i pjesnik Qu Yuan skočio u rijeku nakon što je njegova država Chu poražena od države Qi. Mještani su, odmah nakon što su saznali za to, u drvenim čamcima krenuli u potragu za njim, no nisu ga pronašli. Dok su ga tražili, u rijeku su bacali ljepljivu rižu zamotanu u bambusovo cvijeće kako bi ribe odvratili od njegovog tijela. Budući je bio iznimno cijenjen u svome narodu, u njegovu su čast svake sljedeće godine veslali rijekom udarajući bubnjeve i bacajući hranu ribama.

Tradicija utrke čamcima kao i ona pripremanja rižinih kolačića i danas uveseljava poklonike diljem svijeta promovirajući tako kinesku kulturu i održavajući njezinu atraktivnost i bogatstvo. Učenje kineske kulture i običaja sastavni su dio tečajeva Haohan škole kineskog jezika, koja je kineski jezik i pismo već približila mnoštvu zadovoljnih polaznika. Želite li upoznati osnove kineskog jezika i kulture? Prijavite se za Otvorene sate kineskog jezika.

Izvor: http://she.hr/utrka-zmajevih-camaca-najbrza-vodena-utrka-na-svijetu/

Follow us
Follow us
error: Content is protected !!

Naše web-stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, za analizu prometa, posjećenosti i korištenje društvenih mreža. Neophodni kolačići su neophodni za rad naše web-stranice i korištenje njenih značajki i/ili usluga. Ostali kolačići obuhvaćaju kolačiće za dijeljenje sadržaja na društvene mreže te za praćenje posjetitelja web-stranice u svrhu statistika i poboljšanja naših usluga. Više informacija

Neki sadržaji ili funkcionalnosti ovdje nisu dostupni zbog vaših postavki kolačića!

To se događa zato što funkcionalnost / sadržaj označen kao “%SERVICE_NAME%” upotrebljava kolačiće koje ste onemogućili. Da biste pogledali ovaj sadržaj ili upotrebljavali ovu funkciju, molimo Vas omogućite kolačiće: kliknite ovdje da biste otvorili postavke kolačića.