Turističko-edukativno putovanje 2019.

U srpnju 2019. vodimo Vas u unutrašnjost Kine na naše treće turističko-edukativno putovanje!

Dvije provincije, jedna autonomna oblast i jedan grad koji ima status provincije – svaka oblast je po nečemu u superlativu!

Posjetit ćemo 5 gradova! Jedan je proglašen 4. najboljim gradom za život u Kini, jedan je među najstarijim gradovima u Kini, jedan se smatra najboljom turističkom destinacijom u Kini, jedan je među manjim gradovima u Kini poznat po jednoj od najljepših rijeka u Kini a jedan je među najvećim gradovima svijeta i nalazi se na 3. najdužoj rijeci na svijetu!

Sve ih krase divna mjesta koja su, također, dio našeg putovanja! Na neka ćemo otići autobusom, na neka brodom ali, ovaj put, do nekih mjesta ćemo ići bambusovim čamcima i biciklima što će našem putovanju, svakako, dati poseban, dodatan pečat!

Pročitajte sve detalje.

Sechuan – 四川, Sìchuān

Pokrajina je ovo koja je povijesno poznata kao Pokrajina izobilja, danas jedna od glavnih poljoprivrednih regija Kine.

Zahvaljujući bogatoj i raznolikoj prirodi te povijesnoj baštini, razvijen je turizam a brojna područja su obuhvaćena najvećim stupnjem zaštite.

Njen naziv doslovno znači „četiri rijeke“ a koristi se još od vremena dinastije Sung – iako je Duga rijeka (长江, Cháng​ Jiāng) najveća i najduža rijeka u Sečuanu, ima četiri pritoke koje kroz nju prolaze pa je pokrajina po njima i dobila ime.

Glavni grad Chengdu (成都; Chéngdū) grad je poznat po ljutoj kuhinji zbog koje je od UNESCO-a 2010. proglašen prvim azijskim gradom koji je nazvan gradom gastronomije. Inače, nastao je na današnjem prostoru prije više od 4000 godina a danas je jedan od najvažnijih središta gospodarstva, prometa i komunikacijskih centara u jugozapadnoj Kini ali i jedan od deset najboljih gradova za ulaganje od ukupno 280 gradskih središta u Kini – ima oko 15 milijuna stanovnika.

Plodne ravnice na kojima se Chengdu nalazi, Tianfuzhiguo (天府之国, Tiān​fǔ​zhī​guó), što doslovno znači “zemlja s neba” a što se prijevodi kao „zemlja obilja”, blaga klima i dobra kvalitete zraka, vjerujemo da su utjecale da ga kineske dnevne novine China Daily proglase 4. najboljim velikim kineskim gradom za život u Kini!

Izvorno ime grada potječe od vremena kada je osnovan i nikada se nije mijenjano no grad ima i dva dodatna nadimka. Prvi je Službeni brokatni grad (锦官城, Jinguanchéng) zahvaljujući tome što je za vrijeme Han dinastije (206. Pr. Kr. do 203. posl. Kr.) bio vrlo popularan među kraljevskom i elitnom klasom u Kini ali je i uživao povjerenje kineskog cara koji je u njemu otvorio ured čija je zadaća bila nadgledanje proizvodnje dok je drugi naziv Grad hibiskusa (蓉城, Róngchéng), nadimak koji se koristi još iz perioda Pet dinastija i Deset kraljevstva (907. – 969.) kada je tadašnji kralj naredio da se na zidu tvrđave koja ga okružuje posadi hibiskus.

Jinli street, poznata kao Prva ulica kraljevstva Shu (što o njenom značaju samo po sebi govori), poznata je i po tradicionalnim grickalicama. Vjerujemo da je samo jedna od onih ulica kojima ćemo najradije šetati i uživati!

Osim grada kao takvog, naše putovanje će neizostavno obuhvatiti i dodatna, neka od najljepših mjesta u ovoj pokrajini!

Rezervat Velikog pande (四川大熊貓棲息地, Sìchuān Dàxióngmāo Qīxīdì) skupina je sedam rezervata prirode i devet parkova prirode koji se prostiru na 9245 km² a koji se nalaze na planini Qionglai i Jiajin – u njima živi i razmnožava se više od 30% svjetske populacije Velikih pandi i jedno je mjesta koje svakako nećemo zaobići!Također, posjetit ćemo i Velikog Budu u Leshanu (乐山大佛, Lè​shān DàFó) koji sa svojih 71 metara visine predstavlja najveću predmodernu skulpturu na svijetu na čijoj izradi se, na liticama rijeke Min (岷 Mín), radilo tijekom vladavine dinastije Tang (618. – 907. godina) od 719. do 803.Slikovito područje Velikog Buddhe u Leshanu je zajedno s planinom Emei, koju ćemo također posjetiti, 1996. upisano u UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Aziji i Oceaniji.

Spomenuta, Emei planina (峨嵋山, Éméi Shān), što u prijevodu znači “Uzvišeno čelo”, još je od XVI. i XVII. stoljeća poznata i kao mjesto gdje su se prakticirale i učile borilčke vještine – danas se, pored samostala Shaolin na planini Wudang, smastra najstarijim mjestom takve vrste u Kini.

Ujedno, jedna je to od 4 svete budističke planine, najvisočija među navednim – nalazi se na 3099 m nadmorske visine. Na njenom prostoru je u I. stoljeću izgrađen prvi budistički hram u Kini a danas tu postoji njih čak 76 – izgrađeni su uglavnom za vrijeme Ming i Qing dinastije. Mi ćemo posjetiti hram Wannian (萬年寺, Wànnián Sì) koji spada u grupu 6 najranije izgrađenih hramova a čiji prijevod znači “Hram 10 tisuća godina” ali i hram Golden Summit koji je među najpopularnijim hramovima na Emei planini! Nalazi se na 3077 m nadmorske visine a u svijetu je jako poznat iz dva razloga. Naime, krasi ga 48 m visoka statua Buddhe (na kineskom poznata pod nazivom Pu xian (普賢菩薩, Pǔxián Púsà)) koji ima 10 glava (“to catch winds from 10 directions”) a koji se nalazi na tri slona i teži 66 tona. Statua je to koja je izrađena 2006. a koja je danas 22. po veličini statua Buddhe na svijetu ali i najveća zlatna statua Budde na svijetu. No, nije to jedino što ovo mjesto izdvaja i čini posebnim! Svi ljubitelji priorode dolaze vidjeti jedan od najljepših izlazaka Sunca – onaj iznad oblaka koji, simbolično, nosi naziv “More oblaka”. Mi ćemo se počastiti i noćenjem na ovoj predivnoj planini i naravno da ga nećemo propustiti!Na proputovanju koroz Sechuan, obić ćemo i Qingcheng planinu (青城山, Qīngchéng Shān) koja se smatra kolijevkom daoizma ali i jednim od najvažnijih daoističkih centara u Kini. 

Shaanxi 陕西, Shǎn

Shaanxi je jedna od 23 pokrajine u NR Kini. Nalazi se u središnjem dijelu zemlje a smatra se jednom od kolijevki kineske civilizacije obzirom da je upravo u njoj trinaest kineskih dinastija imalo svoje sjedište tijekom više od 1.100 godina!Njen glavni grad Xi’an (西安, Xī’ān), što u prijevodu znači Zapadni mir, jedan od najstarijih gradova u kineskoj povijesti star više od 3100 godina! Ujedno, jedan je i od četiri glavna grada Kine – pod različitim imenima bio je glavni grad nekih od najvažnijih kineski dinastija tijekom duge kineske povijesti – dinastije Zhou, Qin, Sui, Tang. Dasas ima oko 12 milijuna stanovnika.

Budući da je Xi’an bio početna točka Puta Svile, mnogi trgovci i studenti iz arapskih zemalja, zbog posla ili studija, došli su u ovaj grad, sa sobom donijeli svoju kulturu, običaje i hranu i smjestili se u danas vrlo poznatu Muslimansku četvrt. Smještena u samom centru grada, upravo zbog specifične atmosfere i egzotične hrane, muslimanska četvrt ili Muslimanska ulica (Huimin street) vrlo je popularna turistička atrakcija.

Xi’an ima i druge brojne znamenitosti među kojima se, prije svega, istječu gradske zidine koje su poznate kao jedne od najočuvanijih gradskih zidina a koje su pod zaštitom UNESCOa.Važan je jako i Shaanxi muzej koji je smješten u prekrasnom hramu kao i  Xi’anski zvonik, Xi’anski toranj bubnjeva te Muzej povijesti. Ipak, najveća znamenitost je Mauzolej prvog kineskog cara, Qin Shi Huanga (秦始皇, Qín​ Shǐ​huáng​) koja se nalazi 36 km sjevernoistočno od Xi’ana a predstavlja jednu od najvećih grobnica na svijetu poznatu po kolekciji od preko 7.000 glinenih kipova ratnika, 600 konja i 100 ratnih kola. Specifično je da su svi ratnici, širom svijeta poznati pod nazivom Vojska od terakote, jedinstveni – svako lice ime individualni izraz i odlikuje se crtama karakterističnim za različite etničke skupine. Na njima je uočeno 85 imena poznatih umjetnika, izrađeni su u prirodnoj veličini a, po želji i vjerovanju cara, čuvaju njegovo grobno područje i vječni mir – prva jama, od ukupno njih 4, pronađena je 1975., četvrta je otkrivena 1995.Spomenut ćemo i jedno od najpopularnijih lokalnih jela – Biangniang rezanci, ujedno jedno od „deset čudesa Shaanxija” (陕西十大怪, Shǎn​xīshídàguài) poznato i po tome što njihov naziv sadrži znak koji ima najveći broj poteza u kineskom jeziku – njih čak 57!

Guangxi 广西, Guăngxī

Guangxi, službenog naziva Autonomna regija Guangxi naroda Žuana ( 广西壮族自治区, Guǎngxī Zhuàngzú Zìzhìqū), jedna je od pet autonomnih regija NR Kine koja se nalazi na jugu zemlje – njen glavni grad je Nanning.

No, na putovanju, naša će ciljana točka biti Guilin (桂林; Guì​lín), grad na sjeveru ove pokrajine za čiju prirodu kažu da je toliko lijepa da se smatra prvim mjestom nakon neba –  桂林山水甲天下, Guì​línshān​shuǐ​jiǎ​tiān​xià. Centar grada je okružen s dvije rijeke i četiri jezera, više planina – ima oko 5 milijuna stanovnika. I grad i zrak su čišći nego u drugim kineskim gradovima jer je turizam njegova primarna djelatnost. U njegovoj su blizini razne turističke destinacije koje su diljem svijeta poznate a zbog kojih nosi epitet najbolje turističke destinacije u Kini!

Tu je Yangshuo (阳朔, Yángshuò), popularni grad u blizini Guilina koji ima samo 300 000 stanovnika a jedna je od destinacija koju ćete sigurno pamtiti po predivnim pejzažima do kojih ćemo dolaziti bambusovim čamcima ali i selima koje ćemo posjetiti biciklima!Vjerujemo da će kruna boravka u pokrajini Guangxi biti odlazak na rijeku Li (漓江, Lí​jiāng), po mnogima, jednu od najljepših rijeka Kine, čiji se pejzaž nalazi na novčanici od 20 yuana a koju je CNN proglasio jednom od 15 najboljih rijeka svijeta – privlači milijune turista godišnje!No, ništa manje impresivan je Longsheng (龙胜, Lóng​shèng), odnosno u njegovoj blizini smještana prekrasna rižina polja poznata pod nazivom Lomgji Rice Terraces (龙脊天坛, Lóngjǐ tītán). Udaljena su 100ak km od Guilina, nalaze se između 600 i 800 m nadmorske visine a većina ih je izrađena prije 650 godina! U nazivu je riječ za „Zmaj“ jer izgledom podsjećaju na njega – doslovan prijevod je Zmajeva kičma.

Chongqing – 重庆市, Chóngqìng

Chongqing, jedan od četiri grada u Kini (pored Beijinga, Shanghaija i Tianjina) koji ima status kineske pokrajine a koji je pod direktnom upravom vlade, ne samo da je najveći u navedenoj grupi gradova nego je i jedan od najvećih gradova na svijetu – neslužbeno ima oko 38 milijuna stanovnika! Najveći rast stanovništva se desio nakon izgradnje brane Tri klanca a budući da se nalazi na Dugoj rijeci (长江, Cháng​ Jiāng), zbog specifičnog stila izgradnje, zovu ga istočnim New Yorkom. Grad je to koji, prema podacima iz 2017., ima 98 zgrada viših od 150 m, 33 zgrade više od 200 m, 2 zgrade više od 300 m te jednu zgradu, Chongqing International Trade and Commerce Center, koja će biti visoka 468m a čiji je završetak gradnje najavljen za 2019.Naravno, posjetit ćemo stari grad (Tianxing Ancient Town) i simbol grada, Great Hall of Chongqing (重庆市人民大礼堂,  Chóng​qìng​shì​ rén​mín dà lǐ​táng), mjesto političkih sastanaka i kulturnih događanja. Osim toga, obići ćemo Golden Buddha Mountain tj. Jinfo planinu (Jīnfóshān, 金佛山), spektakularnu i veliku planinu za koju kažu da pod suncem izgleda kao veliki Buda a koju, između ostalog, karakterizira čak 4768 vrsta biljaka.

 

CIJENA ĆE UKLJUČIVATI:

 • prijevoz zrakoplovom 5* na redovnoj liniji u ekonomskoj klasi prema programu
 • ZRAKOPLOVNE PRISTOJBE
 • smještaj u hotelima 3*/4*, na bazi noćenja s doručkom
 • dodatni obrok (ručak/ večeru) na dnevnom nivou
 • sve transfere (od/ do aerodroma, od/ do kolodvora (za putovanja vlakom), od/ do konkretnih mjesta koja posjećujemo) unutar putovanja
 • razglede i ulaznice za lokalitete prema programu
 • vodiča na engleskom jeziku
 • pratitelja putovanja na hrvatskom jeziku ispred Agencije
 • voditeljicu putovanja ispred Haohan škole kineskog jezika
 • organizaciju i pripremu putovanja od strane Agencije
 • organizaciju i pripremu putovanja od strane Haohan škole kineskog jezika
 • osiguranje od odgovornosti, jamčevinu
 • troškove izdavanja vize* i posredovanje u ishođenju iste

*Prilikom aplikacije za vizu bit će potreban osobni odlazak putnika (zbog otiska prsta), 1 fotografija, ispunjeni obrazac, kopija prve stranice putovnice (u boji) i putovnica koja mora biti važeća najmanje 6 mjeseci od dana ulaska u zemlju. Veleposlanstvo je u Zagrebu. Putnici će na vrijeme biti obaviješteno o svim potrebnim detaljima. Kopiju putovnice potrebno je dostaviti agenciji prilikom rezervacije putovanja.

CIJENA NEĆE UKLJUČIVATI:

 • osobne troškove (dodatna hrana, cijena posjeta po osobnom izboru, cijena javnog prijevoza, rikši, brodica)
 • putno osiguranje (zdravstveno osiguranje, osiguranje od nezgode, osiguranje prtljage i osiguranje od otkaza putovanja)

PREPORUČAMO: paket putnog osiguranja (Wiener osiguranje)

VAŽNO:

 • Cijena putovanja bit će dostupna na jesen
 • Točni datumi putovanja bit će dostupni na jesen
 • Točan raspored putovanja bit će dostupan na jesen
 • Prednost prilikom prijave imat će polaznici Škole i njihova pratnja
 • Izračun će biti rađen na osnovi najmanje 10 putnika
 • U slučaju promjene elemenata izračuna, odnosno tečaja valute, odgovorni organizator putovanja zadržava pravo izmjene cijene. U slučaju da za putovanje ne bude prijavljen dovoljan broj putnika, organizator putovanja pridržava pravo otkazivanja putovanja o čemu će obavijestiti putnike najkasnije 5 dana prije početka putovanja i ovisno o raspoloživosti kapaciteta ponuditi nove uvjete putovanja ili novo putovanje
 • Promjena imena putnika nije moguća bez odobrenja zrakoplovne kompanije uz naknadu koju se propisuje. Odgovorni organizator zadržava pravo promjene letova
 • U slučaju promjene cijena kalkulativnih elemenata i tečaja do iznosa većeg od 1,5% organizator putovanja ima pravo na promjenu cijene aranžmana
 • Kategorizacija hotela odgovara službenoj kategorizaciji zemlje u koju se putuje, a može biti različita u odnosu na kategorizaciju u drugim zemljama. Molimo da se o rizičnosti putovanja u pojedine zemlje informirate na službenoj stranici Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske mvep.hr
 • Iznos zrakoplovnih pristojba promjenjiv je do dana izdavanja zrakoplovnih karata
 • Odgovorni organizator putovanja nije u mogućnosti utjecati na dodjelu sjedala u zrakoplovu te ležajeva u kabinama noćnog vlaka, koje određuje prijevoznik
 • Odgovorni organizator putovanja zadržava pravo promjene redoslijeda posjeta mjestima/ gradovima, u skladu s vremenskim okolnostima
 • U avion je moguće unijeti 40 kg prtljage (jedan ili više komada prtljage) +1 kom ručne prtljage do 7 kg
 • Program nije obavezan te svatko može kreirati svoj boravak po osobnim željama/ potrebama
 • Za jednokrevetnu sobu, poslati upit odgovornom organizatoru putovanja

 

Odgovorni organizator putovanja:

Turistička agencija ADRIJANA PUTOVANJA

ADRIJANA ZNANJE j.d.o.o.

ID COD HR AB-01-081039964

Tel: 4872 241,

Fax: 4872 243

www.adrijanaputovanja.hr

ZA SVE DODATNE UPITE I REZERVACIJE:

info@adrijanaputovanja.hr