099 58 567 35 info@haohan.hr
Mjesec kineskog jezika i kulture poveo nas je prošle subote na pravi ugođaj – kinesku, tradicionalnu ceremoniju pripremanja i ispijanja čaja. U prvoj hrvatskoj a pravoj kineskoj čajani, ne možete ostati ravnodušni!
Prvo Vas dočekaju detalji, oni čine čajanu Kinom u malom…
 
 Čaj i ambijent Vas odmaknu od brzine, obaveza, otuđenosti, života današnjice.
 Dok ste tamo, živite jedan drugačiji život…
 … usporeniji, opušteniji, mirniji…
skladniji i s prirodom i s ljudima.
 Ne uđete i ne izađete isti.
A onda Vas očaraju mirisi – kako oni od mirišljavih štapića (ceremonijidaju poseban pečat) tako i oni od čaja (ceremonija kreće od mirisa).
 
Bilo nas je više od dvadeset pa smo, zbog što intimnijeg i dubljeg doživljaja, grupu podijelili na dvije manje – dok je jedna grupa uživala u ceremoniji…
 … druga je grupa uz ugodan razgovor čekala svoj red.
Ceremonija čaja ne bavi se samo pripremom i ispijanjem čajeva te njihovim različitim mirisima i okusima, ona Vam otvara nova vrata jednog posve drugačijeg života toliko velikog broja Kineza, života kojeg za vrijeme ceremonije postanete dio.
 
Kako se dobar izbor čaja ne tiče samo toga volite li ili trebate li jače ili slabije čajeve nego ovisi i o dobu dana kad ga ispijate, nakon razgovora s majstorom čaja, započeli smo ceremoniju.
 Kako smo već napomenuli, prvi korak je mirisanje čaja.

Nakon tog prvog koraka uslijedio je niz ostalih – odmjerenih, točnih, jasno objašnjenih.
 Priprema svakog pojedinačnog koraka je pažljivo osmišljena – i stavljanje izabranog čaja u čajnik ima svoje posebne mjesto, svoje zašto – zato, daje draž, uvodi u priču o čaju koja je sve samo ne jedna sasvim obična priča.
Ta priča nije teorija, to je filozofija al ona koja se živi.
 Odnosi se zapravo na ono što čaj donosi Vašem životu i zašto je dio života Kineza te, u konačnici, kako bi bilo da postane dijelom i Vašegsvakodnevnog života. Svaki korak ceremonije čaja Vam je približava, svaki korak je oživljava…
 A završni korak, onaj koji Vam donosi čaj na ispijanje, sadrži i teoretski dio – objašnjenje o specifičnostima čaja ali i praktični dio – blagodati čaja za tijelo i um.
 
Pri tom, postoji i poseban način kako bi dame trebale držati šalicu čaja dok isti ispijaju…
 … pa, naravno da su neke probudile svoje izraženo ženstvene strane 🙂
 A kad se savladalo prezentirano, uz smijeh i razgovor, neki su čaj i dodatno sami radili – od jedne mjere, može se napraviti čak 7 puta.
Probali smo više čajeva ali smo ipak došli i do favorita dana – čaj od jasmina; neki su ga odmah i kupili, čajana pruža i tu mogućnost.
Sve u svemu, činjenica da smo ostali tri sata najbolje govori koliko nam je bilo lijepo… i da ćemo se opet vratiti.
Obiteljska čajana nam je predstavila tradicionalnu ali istodobno i Kinu današnjice, ugostila nas je s puno topline, uljepšala nam subotu.

Vjerujemo da i Vama može pružiti puno pa svaki pojedinačni korak ceremonije čaja namjerno nismo htjeli opisivati, preporučamo da ga osobno doživite – majstor čaja Vas čeka u Ilici 107…

Follow us
error: Content is protected !!

Naše web-stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, za analizu prometa, posjećenosti i korištenje društvenih mreža. Neophodni kolačići su neophodni za rad naše web-stranice i korištenje njenih značajki i/ili usluga. Ostali kolačići obuhvaćaju kolačiće za dijeljenje sadržaja na društvene mreže te za praćenje posjetitelja web-stranice u svrhu statistika i poboljšanja naših usluga. Više informacija

Neki sadržaji ili funkcionalnosti ovdje nisu dostupni zbog vaših postavki kolačića!

To se događa zato što funkcionalnost / sadržaj označen kao “%SERVICE_NAME%” upotrebljava kolačiće koje ste onemogućili. Da biste pogledali ovaj sadržaj ili upotrebljavali ovu funkciju, molimo Vas omogućite kolačiće: kliknite ovdje da biste otvorili postavke kolačića.