Kad kažete da učite kineski jezik, jedno od prvih pitanja je uvijek je li kineski težak. No, ono što je još češće u razgovorima je da ljudi misle da je kineski težak. Stvar postane čudna kad ih pitate kako znaju ako nikad nisu učili. 🙂 Dakle, predrasude su to s kojima se redovito susrećemo. Na sreću, čim netko s nama započne učiti kineski, skuži da se radi o jeziku koji je savladiv (kad kažemo “započne učiti”, ne mislimo na to da netko upiše tečaj i ne dolazi, ili dolazi pa ne prati upute na satu, ne radi doma… mislimo doslovno ;)).

Istina – savladiv na posve drugačiji način u odnosu na većinu onog što smo učili u školama, na fakultetima… ali savladiv. Naši polaznicu su primjer kako se može. Jedan od njih je nedavno završio 9.stupanj! Razgovarali smo o svemu – što je rekao prenosimo u cijelosti zahvalni i sretni što takve u Školi imamo… 🙂

  • Zbog čega si počeo učiti kineski jezik? Što te motiviralo, kako je sve počelo?

MV: Kineski jezik sam počeo učiti na trećoj godini faksa a to je bilo prije, uh, sad već dosta godina 🙂 Godinu dana prije toga počeo sam učiti španjolski jezik i zaključio da mi ostaje još slobodnog vremena te da bi vrlo lako mogao početi učiti još jedan strani jezik. Nakon malo promišljanja, izbor je pao na kineski. Moram priznati, kada sam krenuo u cijelu priču nisam imao neku posebnu motivaciju, htio sam jednostavno vidjeti kakav je kineski jezik i mogu li ga savladati. I tako je krenulo, svaki utorak i četvrtak navečer od 20:30 do 22:00h uz našu profesoricu Vesnu. Prvih sati se i danas jako dobro sjećam: ti hodaš po učionici ispred nas i ponavljaš rečenicu ‘Nǐ jiào shén​me míng​zi?’, mi s izbezumljenim licima te probamo pratiti i gospođa Svjetlana koja stalno ponavlja ‘Ali mi moramo sve to zapisati, ja to ništa neću zapamtiti’.

  • Obradili smo jako puno tema za ovih 5 godina tvog učenja, uspio si od svakog stupnja uzeti (kako ih volimo u školi zvati) i „osnovni“ i  „dopunski“ paket programa, što ti je u kineskom bilo najlakše, a što najteže za naučiti?

MV: Najteže za naučiti ili pohvatati su mi definitivno bili tonovi, vjerujem kao i većini ostalih polaznika. To je nešto s čime se nisam susretao prije i na početku su mi stvarali jako puno problema. A od najlakših stvari to su definitivno bili kineski znakovi – njih obožavam od prvog dana i vježbanje znakova mi je uvijek bio čisti užitak! Kineski znakovi su zakon 🙂

  • S pozicije nekog tko jako dobro govori kineski, kakav je, po tebi, kineski?

MV: Kineski jezik je za mene predivan i poseban, zapravo je to jedna od rijetkih kineskih stvari koja se nije promjenila i predstavlja esenciju kineske kulture i povijesti. Kinezi i Kina se danas u 21. stoljeću jako brzo mijenju, vrlo često rade i stvaraju nove stvari koje nemaju puno veze s njihovom poviješću. Često to ljudima opisujem na primjeru Zabranjenog grada kojeg smo posjetili kada smo bili u Pekingu. U centru Pekinga nalazi se prekrasna građevina koja ima 9999 soba i zove se Zabranjeni grad (Gugong na kineskom), to je jedno od najinspirativnijih i najposebnijih mjesta koje sam posjetio do sada. Nažalost, Kinezi i njihove vlasti po meni ne pridaju dovoljno pažnje tom veličanstvenom mjestu i na velikoj većini dijelova se može vidjeti nebriga u vidu oštećenih hramova, prostorija i krovova. Slična je priča i s Kineskim zidom. Kineski jezik je upravo suprotno od svega toga, on je toliko već definiran, tradicionalan i ustrojen da ga nitko neće i ne treba mijenjati, predstavlja svu onu poznatu kinesku mudrost i sažetost.

  • Kako sad, nakon 9 uspješno završenih stupnjeva, kineski utječe i što misliš, kako može utjecati na tvoj život?

MV: Wow, 9 završenih stupnjeva – vrijeme je tako brzo proletjelo! Prije svega, kineski mi je omogućio da upoznam jako puno ljudi, posebno onih koji kao ja imaju izrazitu volju za učenjem stranih jezika. Isto tako, vjerujem da je kineski jedan veliki plus za moju karijeru u budućnosti. Kako moj trenutačni posao zahtjeva da surađujem s velikim brojem stranaca, jako puno njih mi govori koliko kineski može biti presudan za dobivanje posla u slučaju da ga odlučim potražiti van granica RH. Vjerujem da će za par godina moj odgovor na ovo pitanje biti puno konkretniji.

  • Što bi poručio osobama koje (ne)razmišljaju o učenju kineskog jezika?

MV: Poručio bi im da obavezno moraju probati učiti kineski jezik. Malo je ovako posebnih i prekrasnih stranih jezika kao što je kineski jezik! Jednostavno zanemarite to što svi govore i misle da je kineski jezik težak za učiti i krenite na prvi sat. Napravite prvi korak, a dalje će sve biti lagano uz vodstvo najbolje profesorice Vesne!

  • Ti si jedan od najboljih polaznika koje sam imala priliku i sreću podučavati. Proveli smo oko 500 sati nastave skupa, zajedno smo išli u Kinu, imali toliko predivnih druženja, postali, što je najbolje, i prijatelji. Po čemu ćeš pamtiti ovih 5 godina, što ostaje u sjećanju i što je asocijacija kad netko spomene kineski?

MV: Ovih 5 godina ću definitivno pamtiti po velikom broju prekrasnih i nadasve radosnih trenutaka. Toliko smijeha i pozitivne energije rijetko gdje se može naći i sada, kada se osvrnem, vidim kako je sve prošlo jako brzo. Vrijeme provedeno učeći kineski najbolje bih mogao sažeti u meni najdražu kinesku poslovicu: 笑一笑,十年少 – Xiào yī xiào, shí nián shàoJust one smile makes you ten years younger.