099 58 567 35 info@haohan.hr

Kišobrani su nastali u drevnoj Kini prije oko 3000 godina. Iz Kine su došli u Japan i Koreju a onda i na Zapad.

Iako su Europu stigli u 16. stoljeću, prvi primjerci napravljeni su tek 1787. pa je masovna upotreba počela upravo tada, krajem 18.stoljeća. No, kišobran je vrlo brzo i vrlo lako postao modni detalj bez kojeg se nije mogao zamisliti svakodnevni život europskih plemkinja. Nisu ga zaobišli ni umjetnici koji su u svojim književnim i slikarskim djelima govorili o životu ljudi tog doba. I danas često krase modne piste.

Ipak, danas se kišobrani u svijetu prvenstveno koriste za zaštitu od kiše (雨伞 – yǔ​sǎn), ali za razliku od većine zemalja svijeta, u Kini se i dalje koriste kao zaštita od Sunca (阳伞 – yáng​sǎn). Naime, u Kini je superlativ imati svjetliju put pa je česta pojava vidjeti žene kako hodaju s otvorenim kišobranima, neovisno o vremenskim prilikama.

Današnji kišobran izgledom se ne razlikuje previse od prvotnog kišobrana. Originalna svila zamijenjena je pamukom, plastificiranim materijalom ili najlonom. Okviri i rebra češće se izrađuju od laganih metala, rjeđe se izrađuju od drveta. Za izradu kišobrana korišteni su i koriste se, dakle, razni materijali, od voštanog papira i pamuka preko svile pa do plastificiranih materijala i najlona. No, iako postoji više vrsta kišobrana, kišobran od svile se izdvaja jer se smatra najljepšim. Radi se na bambusovom okviru a dodatnoj estetici idu u prilog prekrasni motivi kojima je ukrašen. Dugačak je 53 cm a teži oko 250 gr.

Ako govorimo o modernim kišobranima, danas se mnoge tvrtke natječu u izradi što boljih i ljepših, ali i što neobičnijih kišobrana. Neki su pak u inovativnosti otišli korak više! Tako Tvrtka Ambient Devices nudi kišobran koji ne samo da će Vas zaštiti od kiše, nego će predvidjeti kišu za taj dan i poslati Vam obavijest o tome.

Po kvaliteti najprepoznatljivijim kišobranom smatra se «Robinson» kišobran koji svoj naziv duguje Robinson Crusoe-u, junaku istoimenog djela Danijela Defoa.

Ako govorimo o dodanoj klasifikaciji, postoje kišobrani izrađeni u čvrstom okviru i oni koji su sklopivi. Naravno, neki kišobrani su nam manje a neki više lijepi, ali, ako nas pitate, a govorimo iz perspective iskustva boravka u Kini, najbitnije da služe svrsi, i na kiši i na Suncu.

P.s. Ako nemate svoj kišobran a u Kini ste, ne trebate brinuti jer se kišobran može kupiti na svakom koraku. I to ne samo kišobran nego i sve drugo što može poslužiti svrsi, zaštititi kako od padavina tako i od vrućina…

 

Follow us
INSTAGRAM
error: Content is protected !!

Naše web-stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, za analizu prometa, posjećenosti i korištenje društvenih mreža. Neophodni kolačići su neophodni za rad naše web-stranice i korištenje njenih značajki i/ili usluga. Ostali kolačići obuhvaćaju kolačiće za dijeljenje sadržaja na društvene mreže te za praćenje posjetitelja web-stranice u svrhu statistika i poboljšanja naših usluga. Više informacija