099 58 567 35 info@haohan.hr
Kišobrani su nastali u drevnoj Kini prije oko 3000 godina. Iz Kine su došli u Japan i Koreu te na Zapad.
Iako su Europu stigli u 16. stoljeću, prvi primjerci napravljeni su tek 1787. pa je masovna upotreba počela upravo tada, krajem 18.stoljeća. No, kišobran je vrlo brzo i lako postao modni detalj bez kojeg se nije mogao zamisliti svakodnevni život europskih plemkinja. Nisu ga zaobilazili niti umjetnici koji su u svojim književnim i slikarskim djelima govorili o životu ljudi tog doba.
Danas se kišobrani u svijetu prvenstveno koriste za zaštitu od kiše (雨伞 – yǔ​sǎn), ali za razliku od mnogih dijelova svijeta, u Kini se i dalje koriste kao suncobrani (阳伞 – yáng​sǎn) tj. kao zaštita od Sunca. Nerijetko ćete vidjeti kako žene hodaju s otvorenim kišobranima, neovisno o vremenskim prilikama ☀️🌤️🌦️🌧️
Naime, u Kini je superlativ imati svjetliju put pa pripadnice ljepšeg spola pokušavaju spriječiti tamnjenje svoje kože korištenjem kišobrana, zaštitnih krema te izbjeljivača kože. Uglavnom, u tipičnoj ženskoj torbi najčešće će biti kišobran, ali, ako ste u Kini a nemate kišobran, ništa ne brinite! Kišobrani se mogu kupiti na svakom koraku (ne samo kišobrani, nego i kišne kabanice, plastične “čarape” koje navučete na obuću kako ju ne biste isprljali/skvasili te razne druge plastične zaštitnike)!
Za izradu kišobrana korišteni su razni materijali, od voštanog papira i pamuka preko svile pa do plastificiranih materijala i najlona. Neki su kišobrani izrađeni u čvrstom okviru a neki su sklopivi.
Današnji kišobran izgledom se ne razlikuje previse od prvotnog kišobrana (vjeruje se da su se desile promjene na bolje: originalna svila zamijenjena je pamukom, plastificiranim materijalom ili najlonom dok se okviri i rebra češće izrađuju od laganih metala nego od drveta) a tradicionalni kineski suncobran do danas je zadržao svoj originalni oblik.
Iako postoji više vrsta kišobrana, kišobran od svile se izdvaja, smatra se najljepšim. Radi se na bambusovom okviru a dodatnoj estetici idu u prilog prekrasni motivi kojima je ukrašen. Dugačak je 53 cm a teži oko 250 gr.
Ako govorimo o modernim kišobranima, danas se mnoge tvrtke natječu u izradi što boljih i ljepših, ali i što neobičnijih kišobrana. Neki su pak u inovativnosti otišli korak više! Tako je Tvrtka Ambient Devices prezentirala kišobran koji ne samo da će Vas zaštiti od kiše, nego će predvidjeti kišu za taj dan i poslati Vam obavijest o tome.
Po kvaliteti najprepoznatljivijim se smatra «Robinson» kišobran. Naziv duguje Robinson Crusoe-u, junaku istoimenog djela Danijela Defoa. Vjerujemo da smo svi kao djeca sa uzbuđenjem čitali ovu prekrasnu knjigu, jedva čekajući da pročitamo kako će se Robinson spasiti, kako će se sačuvati od kiše, Sunca i svega što je pust otok podrazumijevao.
P.S. Uz kišobrane se vežu i neka praznovjera. Primjerice, kažu da ih se ne treba otvarati ako kiša ne pada jer ju otvoren kišobran može prizvati.

 

Follow us
INSTAGRAM
error: Content is protected !!

Naše web-stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, za analizu prometa, posjećenosti i korištenje društvenih mreža. Neophodni kolačići su neophodni za rad naše web-stranice i korištenje njenih značajki i/ili usluga. Ostali kolačići obuhvaćaju kolačiće za dijeljenje sadržaja na društvene mreže te za praćenje posjetitelja web-stranice u svrhu statistika i poboljšanja naših usluga. Više informacija