099 58 567 35 info@haohan.hr

Kineski su krovovi prepoznatljiv i nerazdvojiv dio kineske arhitekture. Tipično kvadratnog oblika, kineski krovovi prevashodno privlače pozornost upravo zbog otvorene konstrukcije krova s ​​rubovima koji su usmjereni prema nebu. Ovaj glavni element kineske arhitekture daje poseban dašak elegancije kineskim građevinama, ali i šarm cijeloj Kini! Ti krovovi izgledaju kao da će poletjeti, kao da su nikli iz bajke! Njihove bogate nadstrešnice čine ih dodatno atraktivnima i profinjenima te nadasve tajanstvenima.

 

Zahvaljujući zakrivljenim kutovima, zmajevi se nisu uspijevali spustiti na kuće i nanijeti štetu ljudima. Morali su letjeti natrag, ka nebu. Tako jedna od drevnih legendi o kineskim zmajevima objašnjava izgradnju specifičnih, visokih kuteva na kineskim krovovima. To bi mogao biti odgovor na pitanje zašto su u Kini od davnina pravili drugačije krovove. No naravno, to nije stvaran razlog ovakvoj gradnji. Moderna ih arhitektura smatra krajnje praktičnima.

Široka prisutnost kineskih krovova s ovakvim karakterističnim rubovima prema gore objašnjava se činjenicom da takav dizajn čuva od vlage i poplava. Osigurava da se oborine izlijevaju na većoj udaljenosti od zidova građevine te da se manje zadržavaju na krovu. Isto tako, štiti unutrašnjost zgrade od prekomjerne sunčeve topline, ostavljajući pritom dovoljno prostora za ulazak zraka. No to nisu jedini razlozi. Budući da se velik dio Kine nalazi na trusnom području, kineske građevine građene su tako da mogu podnijeti visoku seizmičku aktivnost. Takva su područja oduvijek zahtijevala pouzdanije strukture, pa se orijentalni stil gradnje koristio ne samo kako bi štitio od prirodnih pojava kao što su padavine, zračenje ili vjetar, nego i od prirodnih katastrofa kao što su potresi. Dizajn kakav su u gradnji koristili Kinezi osiguravao je veću otpornost na potrese. Taj efekt postizao se krovom koji u ovakvoj gradnji leži na potpornim stupovima, ali i na središnjem stupu dizajniranom da apsorbira potres (stup najčešće nije niti ukopan u zemlju, fiksiran je na dubinu krova). Ujedno, krovni sustav koji se temelji na takvom središnjem stupu (i podsjeća na kišobran), čini razliku između kineskih i europskih kuća. Dodatna razlika je što u europskim kućama krovni sustav koristi sustav rešetaka, dok tradicionalni dizajn kineskih krovova ne koristi takav sustav.

Izdrživost i pouzdanost kojom rezultira ovakav način gradnje dakako je razlog njihove velike rasprostranjenosti. U prilog tome ide i pristupačnost „običnom“ svijetu. U davna vremena, siromašni sloj stanovništva koristio je bambus za prekrivanje ovakvih krovova, dok su se bogate kuće prekrivale žutim glaziranim pločicama od gline. Naravno, u prilog im idu i nepobitna svrsishodnost i praktičnost.

Na kineskim krovovima, pored rezbarija i mozaika, nalaze se i razne keramičke figure (mitskih) životinja. U početku su figure imale ulogu sprječavanja da pločice padnu s krova, ali se za njih vjerovalo da imaju i moć štiti od zlih duhova, da ih tjeraju od stanovnika i čine boravak u prebivalištu sigurnim. Danas se važnost i velebnost neke građevine ocjenjuje i prepoznaje upravo po broju tih figura životinja. Što ih veći broj vidimo, to je očiglednije da je ta građevina od posebne vrijednosti, da nije sasvim obična.

Bogatstvo kineskih krovova ogleda se i u činjenici da mogu imati više razina, da mogu biti višeslojni. To znači da nekoliko krovova može biti položeno jedan na drugi.

Teško je reći kada su ti krovovi magičniji, veličanstveniji! Njihova jedinstvenost sve više privlači ljude na Zapadu pa mnogi žele svom poslovnom ili životnom prostoru dati azijski pečat. Tako se naziv „kineski krov“ ustalio i van Kine, a jasno je na što se odnosi.

No, proces izgradnje je sve samo ne običan i jednostavan. Gradnja zahtijeva znanje vještih dizajnera i majstora. Za one na Zapadu koji žele kineski krov uz manji trošak vremena i novca, nastala je čak i imitacija kineskog krova. To govori puno o interesu za kineske krovove. Tvrdi se da samo pravi znalci mogu uočiti razliku između kopije i originala!

U Kini se od davnina vjeruje da horizontalne, ravne linije otvaraju put negativnoj energiji, te u tom smislu kineski krovovi zbog svoje vanjštine osiguravaju dobrobit obitelji. Fengshui, drevna vještina uređenja prostora, kao kultura življenja u skladu s okruženjem (na način da privučemo pozitivnu silu Chi u svoje domove/živote) primjenjuje se i u modernoj izgradnji jednako kao što se primjenjivala i u prošlosti. Nije važno radi li se o originalu ili imitaciji, sve dok se pod kineskim krovovima živi u miru i na miru…

Ako želite, podijelite na svojim društvenim mrežama. Hvala!

Follow us
INSTAGRAM
error: Content is protected !!

Naše web-stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, za analizu prometa, posjećenosti i korištenje društvenih mreža. Neophodni kolačići su neophodni za rad naše web-stranice i korištenje njenih značajki i/ili usluga. Ostali kolačići obuhvaćaju kolačiće za dijeljenje sadržaja na društvene mreže te za praćenje posjetitelja web-stranice u svrhu statistika i poboljšanja naših usluga. Više informacija