099 58 567 35 info@haohan.hr

Ljetna palača jedno je od onih mjesta koje prilikom boravaka u Kini nipošto ne biste trebali izostaviti posjetiti. Dapače! Baš kao i što sam prijevod kaže “Vrtovi njegovanog sklada”, 颐和园 yuán, Ljetna palača, koja je tijekom ljetnih vrućina za vrijeme kineskih dinastija služila za bijeg iz Zabranjenog grada, i danas služi sličnoj svrsi. Mnogima je odmor od gužve koja nastaje za vrijeme ljetnih praznika (tada najviše Kineza putuje Kinom). Na 2.9 km² koje zauzima svatko si može naći kutak, mjesto za odmor u hladu a da pri tom u svakom trenutku uživa u njenim čarima, neprikosnovenoj ljepoti.

Ako nas pitate, najbolje ju je otkrivati dio po dio i to od Sjevernih ka Južnim vratima – iako je 3/4 pod vodom, čak i jedan cijeli dan, ako želite sve kvalitetno obići, može biti kratak… Zato, polako i planski! 🙂Prva stvar koja Vas dočeka nakon ulaska na putu od sjevera ka jugu Palače je Suzhou ulica koja predstavlja minijaturni prikaz ulica Suzhou, nekadašnje općine čiji je, danas najveći grad Kine, Shanghai, bio dio. Smješten u južnom dijelu provincije Jiangsu, u centru delte Duge rijeke, Suzhou dijeli Peking-Hangzhou Veliki kanal, od sjevera prema jugu. Kako je 42% grada pokriveno vodom, zbog mnogobrojnih jezera i potoka nazivaju ga „Venecijom Istoka“.  Prilično veliki lopoči Vam požele dobrodošlicu i, tek kao mali detalj, pokažu koliko je Kina drugačija! A šetnja ulicom, osim divnog krajolika, ispunjena malim dućanima, omogućava kupnju suvenira. Tu ćete npr. za 10 kn kupiti prekrasne, velike, u kombinaciji drvo-svila, lepeze – odličan poklon, suvenir.Ljetnja palača je, kad je car Qianlong iz dinastije Qing naručio izgradnju carskih vrtova 1749., bila poznata i kao “Vrt jasnog mreškanja” (清漪園, Qīngyī Yuán) dok je puno stoljeća prije, za vrijeme Yuan dinastije, nosila naziv „Vrč brdo“ (Weng shan) zahvaljujući legendi po kojoj je unutar brda pronađen vrč s blagom čiji se gubitak podudarao s padom dinastije Ming.

Smještena je sjeverozapadno od središnjeg Pekinga a predstavlja kompleks građevina s glavnom palačom u vrtu kojim dominira Dugovječno brdo čija je visina 60 m.

Na Brdu dugovječnosti smješteno je više građevina. Na prednjoj strani nalaze se vrtovi, palače (stilski različite kako bi se prikazala raskoš različitih načina gradnje diljem Kine), paviljoni i slične građevine, dok na suprotnoj strani vlada ljepota prirodnog krajolika.

Ispod ovog umjetnog brda, prostire se umjetno jezero Kunming iskopano kako bi se napravilo brdo a napravljeno kao imitacija poznatog Zapadnog jezera u Hangzhou, jednom od, po mnogima, najljepših gradova u Kini. Šetnja pored jezera poseban je doživljaj!

Ljetna palača otvorena je 1752., na 60 rođendan careve majke, Cixi (29.11.1835.), jedne od najznačajnijih figura ne samo novije kineske povijesti nego i kineske povijesti općenito. Cixi je kao dijete došla u Zabranjeni grad. Prvo je bila konkubina petog reda cara Xianfenga a nakon njegove smrti je, kao namjesnik svog sina, vladala Kinom 47 godina – od 1961. do 15.11.1908., kada je umrla, 3 godina prije nego je Kina postala republikom.
Kineska carica i dinastija Qing, posljednja kineska dinastija, nisu imale lak zadatak. Politička i društvena previranja nastala ne samo pritiskom zapadnih nego i azijskih sila te problemima unutar same Kine bili su ili stvarnost ili ozbiljna prijetnja. U to doba je od mnogih bila ocrnjena kao manipulativna i željna vlasti, sebična i nehajna no, mnogi je danas doživljavaju kao jaku i snalažljivu ženu*, kao humanu caricu koja se do samog kraja lavovski borila za opstanak dinastije, za dobrobit svog naroda.

Neki izvori tvrde da je umjesto za flotu potrebnu za obrani od Francuza i Engleza u Opijumskom ratu, izgradila Kameni brod, za svoj odmor, ispijanje čaja. A taj kameni brod koji je, dakle, izgrađen za vrijeme njenog vladanja nije napravljen od kamena – napravljen je od drveta ali ofarban tako da izgleda kao da je od kamena.Na putu do njega, može se proći Dugim hodnikom, hodnikom ispunjenim s 14 000 slika, dugačkim 728 m.Bilo da se odlučite ići desno ili ćete u šetnju stazom lijevo od jezera, često ćete naići na brodice. Možete ih kao manja grupa iznajmiti i uživati u vožnji jezerom a možete ih iskoristiti i kao prijevoz do centralnog otoka!Mjesto je to koje nam je svima ciljana destinacija, ukoliko obilazak napravite od sjevera ka jugu – kad ga vidite s glavnog vidikovca, naprosto zove! 🙂Tu se možete prepustiti onome novom što otok donosi a to je malo veći mir, malo dulji odmor, rezimiranje dojmova s pogledom koji je prekrasan bilo gdje da se okrenete…Iako je pretrpjela dva velika pustošenja (prvi tijekom Anglo-francuske invazije 1860. a drugi 1900. tijekom Bokserskog ustanka), Ljetna palača je sačuvala svoj šarm. Osim što je turističko mjesto i rekreacijski je centar koji je od 1998. zasluženo upisan na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Aziji i Oceaniji.Smatra se remek djelom kineskog dizajna krajolika gdje se, kako stručnjaci kažu, prirodni krajolik brda i otvorenih voda kombinira s umjetnim tvorevinama poput paviljona, dvorana, palača, hramova i mostova, pri čemu nastaje skladan sklop izvanredne estetske vrijednosti.p.s. Prije nego odete, ne propustite sladoled od graha! 😉

 *Anchee Min je u knjigama “Posljednja kineska carica” i “Carica orhideje” pisala njenu biografiju koja je po mnogima jedna od najvjerodostojnije napisanih do sad. Oživila je Zabranjeni grad opisavši najsitnije detalje tadašnjeg života i vladanja, prikazavši mnoge, često teške, borbe koje je kineska carica prolazila i kao žena i kao majka i kao vladarica.

Ako želite, podijelite na svojim društvenim mrežama. Hvala!

Follow us
INSTAGRAM
error: Content is protected !!

Naše web-stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, za analizu prometa, posjećenosti i korištenje društvenih mreža. Neophodni kolačići su neophodni za rad naše web-stranice i korištenje njenih značajki i/ili usluga. Ostali kolačići obuhvaćaju kolačiće za dijeljenje sadržaja na društvene mreže te za praćenje posjetitelja web-stranice u svrhu statistika i poboljšanja naših usluga. Više informacija