099 58 567 35 info@haohan.hr

Na vrhuncu svoje moći mongolsko carstvo se protezalo od istočne Kine do srednje Europe. Obuhvaćajući teritorij između Kine na sjeveru, Indije na jugu, Japana na istoku te Mađarske, Poljske i Bliskog istoka na zapadu, zahvaljujući preko 33 milijuna km² osvojenog teritorija, danas predstavlja najveću kopnenu državu koja je ikad postojala! Smatra se drugim po veličini carstvom na svijetu, nakon Britanskog carstva koje zauzima prvo mjesto po apsolutnoj površini, premda, za razliku od Mongolskog carstva, Britansko carstvo se nije protezalo na neprekinutoj kopnenoj površini.

Iako je Mongolsko carstvo postojalo kratko vremensko razdoblje (1206. -1294.), ostavilo je veliki pečat u svjetskoj povijesti. Primjerice, ruski carevi započeli su „karijere“ kao mongolski vazali. Nadalje, osvajanjem današnjih teritorija Irana i dijela Iraka, a zato jer su bili malobrojni, Mongoli su uzrokovali seobu turkofonih naroda koji su postali velik dio mongolskih jedinica. Posljedica spomenutog mongolskog razaranja srednje Azije je slabljenje islamskog utjecaja, a da paradoks bude veći, Mongoli su se izgubili u islamskoj i kršćanskoj civilizaciji. Rastočio se mongolski sustav šamanskih vjerovanja koji predstavlja oblik religije koji se temelji na vjerovanju u duhove kao gospodare prirode s kojima ljudi mogu uspostaviti vezu uz pomoć određenih magijskih obreda koje izvodi plemenski vrač odnosno šaman. U ekstatičnom stanju, pomoću bubnjeva i plesom, šaman dobiva odgovore i preporuke duhova što se treba poduzeti za dobrobit plemena, liječenja bolesti, itd.Ujedinivši 27 mongolskih plemena, Temudžin kan, kasnije poznat kao Džingis kan ili vrhovni vladar svih Mongola, (1162.- 1227.), jedan od 36 mongolskih kanova, osnovao je Mongolsko carstvo 1206. Pohode na sjevernu Kinu započeo je sa samo 15 000 vojnika u razdoblju kad je Kina imala 2 milijuna (neki izvori kažu možda i 3 ili 5 milijuna) vojnika, a sastojala se od triju država pa je, smatra se, bilo samo pitanje vremena kada će neka ojačati i napasti Mongole. Koristeći  vojnu tehniku „Napad je najbolja obrana“, po mišljenju povjesničara (p)ostao je organizacijski i vojni genij. Nažalost, njegova osvajanja prouzročila su velike žrtve. Podatak da je početkom XIII. stoljeća Kina  imala 100 milijuna stanovnika, a krajem XIII. stoljeća samo 60 000 milijuna, dovoljno je rječit.Mongoli su, inače, bili skupina nomadskih plemena koja je imala jednu specifičnost, razliku u odnosu na veliku većinu drugih naroda – gotovo svaki muškarac je imao konja (ciljano malog konja jer su mali konji mogli izdržati veliku hladnoću te su mogli vrlo brzo trčati na kratkim udaljenostima – prelazili su dnevno nekad i više od 160 km),  luk i strijelu. Bili su jako vješti, jako okrutni ratnici. U samo 25 godina osvojili su više područja nego Rimljani u četiri stoljeća.

Osvajanje Kine koje je Džingis kan započeo osvajanjem Pekinga 1215., završilo je tek 1279. kada je Kublaj kan (1215. – 1294.) osvojio cijelu Kinu. No, i prije nego je osvojio cijeli kineski teritorij, 1271.  Kublaj kan se proglasio carem Kine! Svrgnuo je Song dinastiju (960. – 1279.) s vlasti i time napravio presedan u kineskoj povijesti – osnovao je Yuan dinastiju (1279.  1368.), prvu stranu dinastiju koja je zavladala Kinom. Bio je unuk Džingis kana i još jedan superiorni vladar mongolskog carstva koji je obilježio svjetsku povijest. Povjesničari ga smatraju jednim od najmoćnijih careva svijeta, najvećim mongolskim poglavicom čija smrt je okončala i carstvo.

Iako  je razdoblje vladavine dinastije Yuan bilo relativno kratko, pod upravom mongolskih careva, Kina se gospodarski oporavila i došla u dodir s cijelim nizom drugih naroda i kultura. To se odrazilo i na ostatak svijeta – svima poznati Put svile, naziv za mrežu karavanskih putova, doživio je procvat ostvarujući svoj glavni cilj, a to je povezivanje Sredozemlja s istočnom Azijom. Istina, još u najstarija vremena postojale su veze između Kine i Europe, zasnivale su se na razmjeni trgovačke robe, omogućavale su diplomatske kontakte i doprinosile su širenju spoznaja o drugim kulturama, no te veze nisu bile kontinuirane, odvijale su se uglavnom preko posrednika i uvijek nanovo su se prekidale čak i na duže vrijeme kada su trgovina, promet i razmjena informacija bili ometani. Iako je Put svile doživio veliki procvat u vrijeme kineske dinastije Tang (618.-907.), odlučujući doprinos direktnom povezivanju Azije i Evrope dali su upravo Mongoli. Upravo su mongolska osvajanja omogućila period redovnih i raznovrsnih kontakata – čim bi u novoosvojenim područjima osigurali red i stabilnost, Mongoli su uspostavljali kontakte sa strancima. Usprkos svojoj ogromnoj želji za osvajanjem i vlašću, bili su gostoljubivi prema stranim putnicima, čak i u slučajevima kad su putnici bili iz zemalja čiji vlastodršci nisu priznavali mongolsku vlast. Nažalost, u XIII. stoljeću, sukobi između Mongola, Rusije i Perzije (današnji Iran) ubrzo su obeshrabrili putnike da koriste taj put… Međutim, usprkos tome, Put svile je ostao zapamćen, mnoge veze su njime uspostavljene, mnoge kulture povezane, mnoga dobra razmijenjena. O njemu su mnogi pisali, snimali dokumentarce, filmove, provodili istraživanja, kako ranije tako i danas, kad Kina radi na projektu novog Puta svile, što je jedna druga, posebna priča…Uglavnom, vremenom se Yuan dinastija „pokinezila“ što je dovelo do toga da, s jedne strane kanovi u Kini gube utjecaj i poštovanje ostalih mongolskih kanova a, s druge strane, Kinezi ih nikad nisu prihvaćali, svrgnuli su ih s vlasti prvom prilikom, 1368.

Od jednog okrutnog naroda koji je za vrijeme svog carstva uzeo više ljudskih žrtava nego i 1. i 2. svjetski rat zajedno, Mongoli su postali jedan od najmiroljubivijih naroda na Zemlji. Žive uglavnom nomadskim životom, uglavnom u Unutarnjoj Mongoliji, ali i po raznim krajevima bivšeg carstva – ukupno ih ima manje od 6 milijuna. O Mongolskom carstvu, kao i o Istoku općenito, znamo više i zahvaljujući venecijanskom trgovcu porijeklom s Korčule, Marku Polu (1254. do 1324.). Bio je među rijetkim strancima koji su otputovali u Kinu. No, on ne samo da je otputovao, on je i živio u Kini i to punih 17 godina! Također, bio je među rijetkim strancima, a povijest ga i po tome pamti, koji je imao priliku upoznati Kublaj kana, nepobjedivog, što je prijevod riječi Mongol.

Follow us
INSTAGRAM
error: Content is protected !!

Naše web-stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, za analizu prometa, posjećenosti i korištenje društvenih mreža. Neophodni kolačići su neophodni za rad naše web-stranice i korištenje njenih značajki i/ili usluga. Ostali kolačići obuhvaćaju kolačiće za dijeljenje sadržaja na društvene mreže te za praćenje posjetitelja web-stranice u svrhu statistika i poboljšanja naših usluga. Više informacija