099 58 567 35 info@haohan.hr

Turističko-edukativno putovanje 2024.

Beijing, Xi'an, Changsha, Zhangjiajie, Shanghai

Sa zadovoljstvom Vas pozivamo da nam se priključite na petnaestodnevnom, 4. turističko-edukativnom putovanju u Kinu!

Istražite dugačku i raznovrsnu povijest Beijinga, Xi’ana i Changsha kroz posjete mjestima kao što su Zabranjeni grad, Ljetna palača, Hram neba, Kineski zid, Vojska od terakote, Gradske zidine, Narančasti otok…

Doživite bajku u prekrasnoj prirodi provincije Hunan, provincije planina gdje je smješten Zhangjiajie, mjesto za koje kažu da izgleda kao da nije sa ovog planeta!

Završite putovanje modernim metropolisom kao što je Shanghai i osjetite čaroliju koja se riječima ne može opisati!

PUTOVANJE JE GARANTIRANO! 🙂

26.06.2024., O.DAN, POČETAK PUTOVANJA: ZAGREB ➙ ISTANBUN ➙ BEIJING

Sastanak sa polaznicima u Zračnoj luci Franjo Tuđman kod info pulta dva sata prije leta, prijava na let Turkish airlinesa, polazak iz Zagreba za Istanbul, dolazak u Istanbul te nastavak putovanja za Beijing.

27.06.2024.,1.DAN, BEIJING: Houhai jezero, Hutonzi

Obrok: večera

Naše 4. turističko-edukativno putovanje u Kinu započinjemo posjetom Pekingu (北京 Běijīng), glavnom gradu Kine smještenom na sjeveroistoku Kine. Grad je to koji zauzima površinu od oko 16.800,00 km²  te s oko 23 milijuna stanovnika predstavlja drugi kineski grad po veličini. Peking je i jedna od četiri gradske oblasti (uz Shanghai, Chongqing i Tianjin) pod direktnom kontrolom vlade. Ima 17 četvrti/okruga.

Prije samo 30ak godina Peking je, promatrano iz kineske perspektive, bio selo – imao je oko 6 milijuna stanovnika, bio je okružen poljima, poljoprivrednim dobrima s tek nekoliko naselja, nekoliko tvornica. Danas je najvažniji povijesni, politički i obrazovni centar Kine okružen ogromnim brojem najmodernijih nebodera smještenim u 6 gradskih prstenova.

Iako grad suvremene gradnje, Peking je ostao i grad koji ima tradicionalnu arhitektonsku karakteristiku. U pitanju su četverokutna imanja (四合院 Sì​hé​yuàn) u kojima sobe okružuju centralno dvorište a koja se nalaze jedna do drugih odvojena prolazima koji čine tradicionalnu pekinšku uličicu (胡同 Hú​tòng). Širina Hutonga varira od onih koji imaju samo 40 cm do onih koji imaju i oko 32 m. Neovisno o širini i duljini, Hutonzi su, rekli bismo, srce Pekinga. Tu se dešava(o) tradiocionalni život Pekinžana. Od dječije igre, preko prijateljskih i obiteljskih druženja, do zanatskih ili drugih radnji, sve je tu!

Tu ćemo i mi otići po dolasku u Peking. I ne samo što ćemo imati priliku prošetati nekim od najljepših Hutonga Pekinga nego ćemo u jednom lokalnom domaćinstvu imati kratki tečaj kaligrafije. Radove ćete moći zadržati a dobit ćete i kaligrafski ispisana kineska imena. 🙂

Prvi dan posjetit ćemo jezero Houhai (后海 Hòuhǎi), jezero koji se nalazi u centru Pekinga a oko koga se nalaze Hutongzi i Yiheyuanovi. Očekuje nas vožnja rikšama što je samo još jedan od načina da osjetite damare tradicionalnog Pekinga prije nego što ga kroz sljedeće dane i mjesta koja ćemo obići upoznate još bolje.

Jedino što vam možemo garantirati je da su Pekinžani i Peking vrlo posebni. Nadamo se da ćete ih zavoljeti kao što ih volimo i mi!

28.06.2024, 2.DAN, BEIJING: Tiananmen trg, Zabranjeni grad, Jingshan park, Hram neba, Biserna pijaca

Obrok: doručak, ručak, večera

Tiananmen (天安门 Tiān’ānmén) što u prijevodu znači “vrata nebeskog mira”, najveći je trg na svijetu. Na površini od 440.500 m² smještene su mnoge važne kineske građevine kao što su Spomenik narodnim herojima, Velika dvorana naroda, Kineski nacionalni muzej, Mauzolej Mao Ze Donga. Mjesto je to na kom je 1949. proglašena Narodna Republika Kina.

Ono po čemu je ovaj trg posebno poznat je i činjenica da predstavlja ulaz u Zabranjeni grad (故宫 Gùgōng), kompleks bivših carskih palača koje su tijekom pet stoljeća bile prijestolnica 24 kineska cara. Smješten u samom centru Pekinga na 720.000 m² jedan je od najvećih muzeja na svijetu. Ima 800 zgrada, 9999 prostorija.

Biti u Zabranjenom gradu posebno je osjećanje, poseban događaj. Hodati kuda je hodalo stotine tisuća eunuha, tisuće i tisuće služavki i priležnica, razmišljati o njihovim užurbanim životima čiji je jedini cilj bio zadovoljiti sve potrebe Nebeskog sina tj. Cara i njegovih žena, carica, znati da se tu stoljećima dešavao život od kog je ovisila cijela Kina a da je cijela Kina mogla samo gledati u zidine Zabranjenog grada bez mogućnosti ulaska u isti, imati u vidu sve visoke strane državnike i audijencije koje su tu održane, sve rituale i običaje koji su se stoljećima poštivali… sve to budi posebne emocije, iako od tog života punog obilja i raskoši nije ostalo ništa vidljivo, može se osjetiti, naslutiti, zamisliti…

Koliko god željeli naći neku palaču ili neki prolaz koji je neki odlomak iz neke knjige oživio, za obilazak Zabranjenog grada nikada nije dovoljno vremena i zato nikada nije puno više puta ga obići.

Kad se popenjete na Jingshan (京山 Jǐngshān), umjetno brdo koje je napravljeno kako bi štitilo Zabranjeni grad od zlih duhova sa sjevera, postaje jasno zašto se opet morate vratiti…

Osim Zabranjenog grada, odatle, sa ovog vidikovca, vidite Peking u svim smjerovima, koliko god vam oči dozvoljavaju! Jezera, Hutonzi i Yiheyuanovi, Wangfujing (glavna trgovačka ulica), trgovi, moderne građevine, pagode, hramovi… sve je na dlanu!

Peking je poznat po raznim taoističkim i budističkim hramovima. Mi nećemo zaobići jedan koji svakako prednjači ne zbog značaja u povijesti carskih dinastija nego i po prekrasnim vrtovima i droredima te mogućnosti odmaka od gradske vrve i buke i samo za ovo mjesto svojstvenog odmora! U pitanju je Hram neba (天坛 Tiāntán), kompleks građevina kojeg su izgradili i godišnje posjećivali carevi dinastija Ming i Qing, a koji se smatra taoističkim hramom, iako su kinesko obožavanje nebesa, godišnje molitve i žrtve za uspješnu žetvu koje su carevi osobno prinosili starije od taoizma.

Preko puta Hrama neba nalazi se poznata pekinška Biserna pijaca ( 红桥市场 Hóng​qiáo shì​chǎng) pa ćemo, naravno, svratiti, cjenkati se i kupiti po koji zanimljiv suvenir…

29.06.2024, 3.DAN, BEIJING: Veliki kineski zid, Ptičje gnijezdo

Obrok: doručak, ručak, večera

Protežući se od stepa srednje Azije do Žutog mora, ukupne duljine od nevjerojatnih 21.196,18 km (polovica duljine ekvatora), Veliki kineski zid (中国长城 Zhōngguó Chángchéng), skupina obrambenih a međusobno povezanih ili nepovezanih zidova različite duljine, starosti i načina gradnje koji se nalaze u sjevernoj Kini, obujmom i masom čine najveću i najdužu građevinu na svijetu a ujedno predstavljaju i najveći obrambeni objekt na svijetu.

U Zid je integrirano 25.000 kula visine oko 12 m (svaka kula mogla je primiti i za 4 mjeseca opskrbiti manju postrojbu vojske) I oko 15.000 signalnih tornjeva (svi tornjevi podignuti su u pravilinim razmacima duljinom cijelog zida i uz njihovu pomoć se komuniciralo, upozoravalo na opasnost). Visok je između 10 i 16 m, širok između 5 i 8 m i, NE, ne vidi se s Mjeseca!😁

Neosporno je jedna od najnevjerojatnijih građevina na svijetu koja je djelo ljudskih ruku pa je i logično što je nakon otvaranja za posjete (1957.) brzo postao jedno od najposjećenijih i najfascinantnijih turistička atrakcija i među Kinezima i među strancima; godišnje ga obiđe oko 10 milijuna ljudi!!

Najposjećeniji među zidovima Badaling (八达岭 Bādálǐng), zid koji spada u 8.2% zidova koji su u dobrom stanju a koji se nalazi 70ak km sjeverozapadno od Pekinga, u vrhuncu turističke sezone dnevno obiđe 70.000 ljudi. I naši Haohanovci  ‘24. godine bit će dio te statistike! Upravo je to jedan od 4 zida u blizini Pekinga na koji ćemo se popeti na našem 4.turističko-edukativnom putovanju jer 不到长城非好汉!😉

Kao jedno od sedam novih svjetskih čuda zanimljiv je u mnogim aspektima, zavrijeđuje punu pažnju pa smo o njemu pisali dva blog posta, pročitajte!

Naš boravak i Pekingu obilježit će i posjet Nacionalnom stadionu (国家体育场 Guójiā tǐyùchǎng)  poznatom pod nadimkom Ptičije gnijezdo (鸟巢 Niǎochǎo), stadionu koji zauzima površinu od 204.000 m² a ima kapacitet od 91.000 gledatelja. Temelji su mu postavljeni 2003. godine a službeno je otvoren 2008. godine. Koštao je 428 milijuna dolara!

Također, u blizini se nalazi nacionalni centar za vodene sportove (国家游泳中心 Guójiā yóuyǒng zhōngxīn) poznat kao Water cube, mjesto koja je izgrađeno u periodu između 2004. i 2007. godine za održavanje natjecanja u vodenim sportovima (ronjenje, plivanje i sinkronizirano plivanje) na Ljetnim olimpijskim i Paraolimpijskim igrama 2008. godine, mjesto na kom je oboreno čak 25 svjetskih rekorda!

2010.godine dograđeno je 12.000 m² vodenog parka nakon čega je i ovaj spektakularni objekt, kao i Nacionalni stadion, osim Ljetnim olimpijskim i Paraolimpijskim igrama 2008 godina, bio domaćin i Zimskim olimpijskim i Paraolimpijskim igrama 2022. godine.

30.06.2024, 4.DAN, BEIJING: Ljetnja palača

Obrok: doručak, ručak

Smještena sjeverozapadno od središnjeg Pekinga, Ljetna palača (颐和园 Yí​hé​yuán), što u prijevodu znači “Vrtovi njegovanog sklada”, prostire se na 2,9 km² od čega su 3/4 pod vodom a predstavlja kompleks građevina s glavnom palačom u vrtu kojim dominira Brdo dugovječnosti.

Suzhou ulica (predstavlja minijaturni prikaz ulica Suzhou, grada poznatog kao Venecija Istoka a nekadašnje općine čiji je, danas najveći grad Kine, Shanghai, bio dio), Dugi hodnik (728 m) ispunjen s 14 000 slika, Kameni brod (koji nije od kamena nego od drveta ofarban da izgleda kao da je od kamena), Brdo dugovječnosti visine 60 m na kom je smješteno više građevina (na prednjoj strani su vrtovi, palače (stilski različite kako bi se prikazala raskoš različitih načina gradnje diljem Kine), paviljoni i slične građevine, dok na suprotnoj strani vlada ljepota prirodnog krajolika), jezero Kunming (iskopano kako bi se napravilo brdo a napravljeno kao imitacija poznatog Zapadnog jezera u Hangzhou, jednom od, po mnogima, najljepših gradova u Kini), centralni otok, prekrasni drvoredi i šetnice, mostovi, cvjetni aranžmani… sve skupa je utjecalo da Ljetna palača ostane mjesto za odmor, baš kao što je i bila mjesto za odmor i bijeg iz Zabranjenog grada carevima za vrijeme ljetnih vrućina.

 

Njezina raskošna ljepota uticala je i da od 1988. godine zasluženo bude upisana na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Aziji i Oceaniji. Obično nam bude jagodica na torti prilikom posjeta Pekingu, sumnjamo da će i na ovom turističko-edukativnom putovanju nekoga ostaviti ravnodušnim!

PREPORUKA za Peking: Wangfujing ulica, Pekinška opera, Stara ljetna palača, Lama temple

01.07.2024., 5.DAN, BEIJING ➙ XI'AN: Gradske zidine, Xi'anski zvonik

Obrok: doručak, ručak, večera

Prijevoz iz Beijinga do Xi’ana: brzi vlak

Xi’an (西安 Xī’ān), što u prijevodu znači “Zapadni mir”, ima 12 milijuna stanovnika i najveći je grad pokrajine Shaanxi (陕西, Shǎn​xī), jedne od kolijevki kineske civilizacije.

Poznat je kao grad gdje je trinaest kineskih dinastija imalo svoje sjedište tijekom više od 1.100 godina (od dinastije Chou (1027. pr. Kr. – 256. pr. Kr.) do dinastije Tang (618. – 907.))

Poseban pečat ovom drevnom kineskom gradu daju gradske zidine koje su pod zaštitom UNESCO-a kao jedne od najočuvanijih gradskih zidina. Dugačke su 13 km i bit će na listi mjesta koja ćemo posjetiti! Vožnja biciklima na njima omogućit će nam i pogled na grad što svakako predstavlja poseban doživljaj kome se jako veselimo!

Bell tower, visok 36 metara, najveći i najbolje očuvani drveni toranj je u Kini. Ova tradicionalna građevina bila je geografski centar starog glavnog grada. Okruživale su je glavne ulice grada, iz sva četiri pravca, koje su za vrijeme Ming dinastije (1368. – 1644.) bile povezane s istočnim, zapadnim, južnim i sjevernim vratima gradskih zidina. Iako je napravljen 1384. godine, 1582. godine pomaknut je 1 km istočno (promijenjena je samo baza, svi ostali dijelovi su sačuvani u originalu) s ciljem da, usljed rasta grada, zvonik i dalje bude sam centar grada.

Sjevero-zapadno od njega nalazi se Drum Tower koji je izgrađen 1380. godine a napravljen je bez ijednog čavla. Visok je 34 m, širok skoro 53 m a prostire se u pravcu sjever – jug. U njemu su smještena 24 bubnja (od 1996. godine izložen je i najveći bubanj u Kini) koja su se odnosila na 24 solarna perioda. Iako su se u drevna vremena bubnjevi koristili za objavljivanje vremena kao i za upozorenje na opasnost, danas se Drum Tower više ne koristi u te svrhe, ali je velika atrakcija i mjesto koje većina turista ne propusti obići. Peporučamo!

Ove dvije, kako ih zovu, „sestrinske zgrade“ predivno je posjetiti u bilo koje doba dana. No, ipak, posebno su predivne pod svjetlima noći! Specifičnost običaja lokalnog stanovništva da odmor potraži u njihovoj blizini, u laganim i opuštenim večernjim šetnjama, u raznoraznim društvenim igrama ili naprosto sjedeći na klupama ili stepenicama daje im dodatu čar! Veseli nas što ćete doživjeti i tu, usudimo se reći, samo za Xi’an na tako specifičan način tipičnu čaroliju!

Kako je Xi’an bio početna točka Puta Svile, puta koji je iz Xi’ana vodio preko Arapskog poluotoka u Europu i Afriku, mnogi trgovci i studenti iz arapskih zemalja došli su i ostali u oblasti koju danas zovemo Muslimanska četvrt (Huimin street) a koja broji oko 20.000 ljudi. Donijevši sa sobom svoju kulturu i običaje i nastavivši živjeti svoj tradicionalni način života, učinili su ovo mjesto posebno popularnom turističkom atrakcijom koja je, također, najposebnija po noći. Preporučamo da ne propustite otići, i ona je u centru Xi’ana.

02.07.2024., 6.DAN, XI'AN: Vojska od terakote, Mala pagoda divljih gusaka

Obrok: doručak, ručak, večera

Vojsta od terakote (兵马俑 Bīng​mǎ​yǒng), “stari ratnici koji nikad nisu umrli”, kako ih Kinezi zovu, vojska su Qin Shi Huanga, prvog kineskog cara. Nalaze se 36 km sjeveroistočno od Xi’ana u blizini njegovog mauzoleja te kao tzv. “Vojska sjena”, kopija dijela njegove vojske, imaju zadatak čuvati ga i nakon njegove smrti, biti uz njega kako bi on imao kome zapovijedati.

Otkopane su 4 jame – prva 1975. godine a četvrta koja je, inače, prazna, otkopana je 1995. godine. Zajedno su najveća grobnica na svijetu, jedno su od najvećih otkrića XX stoljeća i, po mnogima, remek djelo kineske civilizacije, jedne od najstarijih i najtrajnijih poznatih civilizacija na svijetu.

Stari preko 2000 godina, ovi besmrtni vojnici fasciniraju na više načina.

Na 8000 ratnika (koliko je do sada otkopano) otkriveno je 85 imena poznatih umjetnika koji su svakog ratnika napravili jedinstvenim! Svaki vojnik iz sve tri jame ima individualni izraz. Uočena su 24 načina na koji su oblikovali dlake na licu (brkove, bradu, zaliske), veći broj različitih tipova pletenica i punđi te različite cipele i pojasevi. Svaki ratnik odlikuje se i crtama karakterističnim za različite etničke skupine i to uvijek u skladu s položajem koji je imao u vojsci.

Svečani i ratnički raspoloženi, što i dolikuje vojsci cara, prikazani su višima – dosežu i do 2 m a u prosjeku su teški 150kg.

Dakako su glavna točka našeg posjeta Xi’anu, jednom od najznačajnijih povijesnih gradova u Kini, no, osim njih, posjetit ćemo i Malu pagodu divljih gusaka (小雁塔 Xiǎo​yàn​tǎ), jednu je od dvije najvažnije pagode u Xi’anu.

Visoka je 43 metra, napravljena od kamena i ima 13 katova povezanih spiralnim stepenicama. Njezine unutarnje prostorije ukrašene su slikama budističkih motiva kao i detaljima koji pripadaju periodu Tang dinastije (618. – 907.) kada je i izgrađena.

Kako je zgrada pagode svakim redom uža, postepeno se zaokružuje što je tipična gradnja budističkih pagoda. Iako je manje impozantna od Velike pagode divljih gusaka, okružena je sa više prirode, smještena u prekrasnom parku, zbog čega je idealno mjesto za odmor i šetnju. To će nam svima dobro doći, isto kao što nam će nam, duboko vjerujemo, svima dobro doći i tradicionalna masaža stopala! ☺️

03.07.2024., 7.DAN, XI'AN ➙ CHANGSHA: Narančasti otok, Sifangping market

Obrok: doručak, ručak, večera

Prijevoz iz Xi’ana do Changsha: brzi vlak

Changsha (长沙 Cháng​shā) glavni je grad provincije Hunan (湖南 Húnán) što u prijevodu znači “južno od jezera Dongting” (洞庭, Dòngtíng), drugog najvećeg slatkovodnog jezera u Kini. Poznata kao provincije planina (80% teritorija na istoku, jugu i zapadu čine planine i brda), nalazi se na jugoistoku središnje Kine. Sa svojih 210.000 km² 10. je provincija po veličini dok je po popisu iz 2014. godine sa preko 67 milijuna stanovnika (od kojih Han Kinezi čine 90% stanovništva među 41 etničkom skupinom), 7. najnaseljenija provincija u Kini.

Još od 350. godine pr. Kr. ova provincija pripada Kini a važna je bila i kao prometno središte (zahvaljujući rijeci Jangce i Carskom putu spajala je sjever i jug), ali i kao iznimno plodno tlo zahvaljujući kojem je mogla pomagati i ostale provincije.

Nadalje, važna je i kao rodno mjesto Mao Zedonga, kineskog političara, utemeljitelja Narodne Republike Kine koji je zemlju vodio od njezinog osnutka (1949. godine) do svoje smrti (1976. godine). Bio je i predsjednik Kineske komunističke partije, vojni strateg, pjesnik, revolucionar.

Njemu u čast u gradu Changsha 2009. godine podignut je spomenik izgrađen od granita, njegovo poprsje koje je visoko 38 m a dugačko 83 m što je broj godina koje je imao kada je umro. Narančasti otok (橘子洲 júzizhōu) na kom je smješten ovaj spomenik mjesto je posjeta i našeg turističko-edukativnog putovanja.

Osim navedenog, tijekom boravka u gradu Changsha, očekuje nas i posjet noćnoj tržnici Sifangping (四方坪市场 Sìfāngpíng shìchǎng), poznatoj kao “kasnovečernja menza”, tržnici u kojoj posjetitelji uživaju u raznim mogućnostima hrane i zabave.

04.07.2024., 8.DAN, CHANGSHA ➙ ZHANGJIAJIE: planina Tianmen, Coiling dragon cliff glass skywalk

Obrok: doručak, ručak, večera

Hunan je posebno važan (a i posebno ponosan) zbog svojih prirodnih ljepota koje su zaista mnogobrojne! Za sve ljubitelje prirode sigurno će biti jedna od najznačajnijih i najljepših točaka na našem turističko-edukativnom putovanju 2024.

Izdvajamo Wulingyuan (武陵源, Wǔlíng Yuán), prekrasan krajolik koji se nalazi na popisu svjetske baštine, proteže se cijelim slivom rijeke Suoxi. Njime dominira oko 3000 uskih, krških stupaca čija je visina većinom iznad 200 m, ali ponekad dostiže i preko 1 km. Između stupaca nalaze se klanci i tjesnaci, potoci, jezera i slapovi kao i 40 špilja!

Jedan od najposjećenijih parkova Wulingyuana dakako je Zhangjiajie (张家界, Zhāngjiājiè), od 1992. prvi nacionalni park šuma koji se nalazi na  397.5 km². i predstavlja najstariji zaštićeni teritorij u državi.

Za dolazak do ovih krasota iskoristit ćemo najdulju putničku žičaru na visokim planinama u svijetu (7.5 km) koja vodi od Zhangjiajiea do planine Tianmen (天门山, Tiānmén shān), planine nebeskih vrata na kojoj se nalazi ogromna prirodna rupa sa prekrasnim pogledom na nebo.

Ono što s razlogom nećemo propustiti je i Coiling Dragon Cliff (盘龙崖 Pánlóngyá), staza od stakla koja se nalazi na samoj litici planine. Otvorena je 2016., duga 100 m a široka 1.6 m. Do pogleda koje s nje puca može se i putem koji ima samo 99 zavoja.🙂

05.07.2024., 9.DAN, ZHANGJIAJIE: planina Tianzi, Bailong lift, Ten-mile-gallery Valley

Obrok: doručak, ručak, večera

Okružena valovitim planinama, vrhovima (od kojih je najviši 1250 m) i slikovitim stijenama što sve skupa daje osjećaj kao da ste u zemlji vila, Tianzi planina (天子山 Tiānzishān) mjesto je za koje mnogi kažu da ne pripada ovom svijetu! Prostire se na 67 km² i jedna je od četiri pododjeljka područja Wulingyuan.

Poznata je kao “Monarh vršne šume” jer se s njezinog vrha vidi bajkovito područje cijelog Wulingyuana. Ručak u takvom okruženju? Definitivno može!!😋

 

Na dno planina spustit ćemo se Bailong dizalom (百龙电梯 Bǎilóng diàntī), što u prijevodu znači “Dizalo stotinu zmajeva”, najvećim staklenim dizalom na svijetu koje je u funkciji od 2002. godine. Visoko je 326 m i kao najviše dizalo na svijetu uvršteno je u Guinnessovu knjigu rekorda. U 66 sekundi, s dna do vrha, može povesti 50 ljudi što ga čini i najbržim dizalom na svijetu.

U nastavku nas očekuje obilazak Ten Miles Galery (十英里画廊 Shí yīnglǐ huàláng) koja se nalazi u podnožju Tianzi planine. Vrhunac obilaska ove doline dakako su stotine planina i stijena koje se nalaze s obje strane kanjona koje ćemo imati priliku promatrati iz turističkog tramvaja. Različitih su veličina i oblika a, kako nekad podsjećaju na ljudska bića ili životinje, imaju i svoje nazive.

Prošetat ćemo i stazom uz liticu, uživati u pogledu poznatom kao “The Avatar Site”, kažu da oduzima dah.

06.07.2024., 10.DAN, ZHANGJIAJIE ➙ SHANGHAI: Špilja žutog zmaja, Zhangjiajie Veliki kanjoj, stakleni most

Obrok: doručak, ručak, večera

U Zhangjiajie nacionalnom parku očekuju nas još tri velike turističke atrakcije.

Prva je najznamenitija (od ukupno 40) špilja koja nosi naziv Špilja žutog zmaja (黄龙洞 Huánglóngdòng), jedna od deset najvećih špilja u Kini.

Druga nezaobilazna točka našeg turističko-edukativnog putovanja je stakleni most koji je, kada je 2016. godine otvoren, bio najdulji (430 m) i najviši (300 m) stakleni, pješački most na svijetu! Širok je 6 m i na njemu od jednom može biti čak 800 ljudi! Zanimljivo je da je dnevno ograničenje posjetitelja 8000 a predobro je što ćemo i mi biti među njima! 😉

Oni koji pak vole (dodatni) adrenalin, mogu na mostu iskusiti Bungee Jumping (nije uključeno u cijenu, košta oko 400,00 eura).

Na kraju, liftom ili zip lineom i toboganom (kako tko želi) spustit ćemo se i prošetati Velikim kanjonom (张家界大峡谷 Zhāng​jiā​jiè dàxiágǔ) koji je, objedinjujući zelene planine, blage potoke, zanimljive špilje, strme litice i gustu šumu, naširoko poznat po bajkovito lijepom krajoliku po kom ćemo sigurno svi dugo pramtiti prekrasnu provinciju Hunan.

07.07.2024., 11.DAN, SHANGHAI: Huangpu rijeka

Obrok: doručak, večera

Shanghai (上海 Shànghǎi), grad s najvećim brojem nebodera na svijetu, najveće financijsko i najveće trgovačko središte Kine, multinacionalni poslovni čvor ne samo Kine nego i svijeta, najveća robna luka svijeta, najveći i najpopularniji grad u Kini, grad konstantne vreve, ali i potpune organiziranosti, grad mode i grad svjetala, grad koji svi tako lako zavole!

Jedna je od najvećih turističkih destinacija u Kini i jako je teško reći je li ljepši po danu ili po noći pa ćemo ga obilaziti i po danu i po noći. 🥰

Za početak dana preporučamo laganu šetnju ulicom Nanjinglu (南京路 Nán​jīng​lù), glavnom trgovačkom ulicom koja vodi od našeg hotela do The Bunda. Šetnja traje oko 45 min, ali može se ići i malim busevima koji voze od početka pa skoro do kraja ulice. Inače, do The Bunda može se doći jednom stanicom metroa koji se nalazi na par minuta od našeg smještaja.

The Bund, najpoznatiji stari dio grada, mjesto je prekrasne arhitekture jednog prošlog vremena na kom se najjasnije vidi utjecaj zapadnih zemalja (Engleska, Francuska, SAD, Rusija…). Upravo tu smještene su 24 povijesne zgrade izgrađene u različitim stilovima (nekadašnje banke, trgovačke kuće među kojima svakako posebno mjesto zauzima Carinska kuća s Big Ching zvonom, Hotel mira, Kineska te banka Hong Konga).

Na večer nas očekuje noćna vožnja rijekom Huangpu (黄浦江 Huáng​pǔ​jiāng), umjetnom rijekom dugačkom 113 km, prosječno širokom 400 m a dubokom 9 m koja grad razdvaja na dio grada koji se zove Puxi (浦西 Pǔxī zapadno od rijeke Pu odnosno The Bund) i Pudong (浦东 Pǔdōng istočno od rijeke Pu). Teško je reći je li ljepše preko dana ili preko noći, jer je pogled i na jednu i na drugu stranu u oba slučaja bajkovit!

08.07.2024., 12.DAN, SHANGHAI: Yu vrtovi, The Jade Buddha Temple, Pudong, Shanghai tower

Obrok: doručak, ručak, večera

Odlazak na Pudong, najpoznatiji moderni dio grada, mjesto je koje je samo prije pedesetak godina bio polje a danas je četvrt s poslovnim zgradama od kojih su mnoge gigantski neboderi.

Među njima nalazi se po veličini prva u Kini a treća u svijetu zgrada Shanghai Tower (上海中心大厦 Shànghǎi zhōngxīn dàshà). Visoka je 632 m (i samim tim nosi naziv megatall) a ima 128 katova do kojih vozi lift brzinom 20.5 m u sekundi što ga čini drugim najbržim liftom na svijetu. Spiralnog je oblika što simbolizira dinamički razvoj moderne Kine. Zaobljenost (koja u njezinom slučaju iznosi 24%) doprinosi dobroj stabilnost što je odlično sobzirom da ćemo se u 10ak sekundi popeti na 118. kat (546 m). ☺️ Tu se nalazi najveći opservatorij na svijetu odakle ćemo vidjeti panoramu cijelog Shanghaija!

Osim pogleda iz ptičije perspektive, u Pudongu nas očekuje i vožnja biciklima kako bismo mogli još bolje osjetiti i doživjeti ovaj moderni dio Shanghaija! 😉

Dodatno, obići ćemo još neke znamenitosti.

Prije svega, posjetit ćemo Yu vrtove (豫园 Yùyuán) koji su nastali za vrijeme dinastije Ming (1368. – 1644.) kada su bili vlasništvo vladinog službenika Pan Yunduan koji je ovaj vrt dao izgraditi za svoje roditelje kao mjesto gdje će oni moći provesti mirnu i lijepu starost.

Stari preko 400 godina, prostiru se na površini od 20.000 m² i predsavljaju izraz klasične vrtlarske umjetnosti Kine.

Također, nećemo propustiti otići u The Jade Buddha Temple (玉佛禅寺 Yù Fó chán sì), budistički hram koji je osnovan 1882 s dvije statue od žada – veliki ležeći Buddha visok 1.95 m a težak 3 tone i manji ležeći Budda.

09.07.2024., 13.DAN, SHANGHAI: chech out, slobodan dan, odlazak na aerodrom

Obrok: doručak

Slobodno vrijeme do odlasla na avion.

Sastanak sa polaznicima u predvorju hotela, odlazak na aerodorm u Shanghaiju maglevom (najbržim vlakom na svijetu), prijava na let Turkish airlinesa.

10.07.2024., 14.DAN, KRAJ PUTOVANJA: SHANGHAI ➙ ISTANBUN ➙ ZAGREB

Polazak iz Shanghaija za Istanbul, dolazak u Istanbul te nastavak putovanja za Zagreb.

CIJENA UKLJUČUJE

 • prijevoz zrakoplovom na redovnoj liniji na ekonomskoj klasi prema programu a prema/iz Kine
 • ZRAKOPLOVNE PRISTOJBE
 • smještaj u hotelima 3*/4*, na bazi noćenja s doručkom
 • obroke u lokanim restoranima prema programu putovanja
 • sve transfere unutar putovanja (od/do aerodrome pri dolasku/odlasku, od/do kolodvora (za putovanja vlakom), od/do konkretnih mjesta koja posjećujemo u gradovima/njihovoj okolici, unutarnji let sa uračunatim zrakoplovnim pristojbama, transfer do magleva i vožnju maglevom do aerodroma u Šangaju)
 • razglede i ulaznice za lokalitete prema programu
 • vodiča na engleskom jeziku
 • voditeljicu putovanja ispred Haohan škole kineskog jezika
 • idejnu organizaciju putovanja od strane Haohan škole kineskog jezika
 • izradu programa putovanja od strane Haohan škole kineskog jezika
 • profesionalnu podršku (vježbanje/učenje/prevođenje kineskog jezika) tijekom putovanja od strane Haohan škole kineskog jezika
 • tehničku pripremu putovanja od strane agencije
 • realizaciju putovanja od strane agencije
 • osiguranje od odgovornosti i jamčevinu od strane agencije

CIJENA NE UKLJUČUJE

 • vizu*
 • osobne troškove (dodatna hrana/piće, cijena posjeta po osobnom izboru/našoj preporuci i sl.)
 • putno osiguranje (zdravstveno osiguranje, osiguranje od nezgode, osiguranje prtljage i osiguranje od otkaza putovanja)

*Agencija (odgovorni organizator putovanja) ne nudi uslugu ishodovanja vize. Agencija će putnike na vrijeme informirati o potrebnoj dokumentaciji za ishodovanje vize, o načinu popunjavanja formulara i datumima kad se može aplicirati za vizu. Također, agencija će putnicima dostaviti dokumente koje agencija mora osigurati za apliciranje vize. Veleposlanstvo je u Zagrebu.

PREPORUČAMO!!

Putno osiguranje (zdravstveno osiguranje, osiguranje od nezgode, osiguranje prtljage i osiguranje od otkaza putovanja)

CIJENA PUTOVANJA I POPUSTI

Cijenu i popuste koje je naša škola odobrila/pripremila za turističko-edukativno putovanje 2024. poslat ćemo našim polaznicima na email 08.01.2024.

Navedeno naši bivši polaznici mogu dobiti upitom na info@haohan.hr dok će naši novi polaznici o svemu biti obaviješteni po upisu u P.S.’24.

NAČIN PRIJAVE ZA PUTOVANJE

Za prijavu za turističko-edukativno putovanje 2024. potrebno je na info@haohan.hr poslati email u kom ćete:

 • navesti da ste suglasni da se Vaša email adesa proslijedi ITC agenciji
 • napisati svoju adresu stanovanja
 • poslati presliku putovnice (ili osobne iskaznice, ako nemate izvađenu putovnicu pa ćete presliku putovnice poslati ITC agenciji čim ju izvadite)

Nakon toga ćemo ITC agenciju obavijestiti koji popust ostvarujete (ako popust ostvarujete) i usmjerit ćemo Vas ka ITC agenciji od koje ćete dobiti daljne potrebne upute/informacije/dokumente za uplatu akontacijske rate/rezervaciju mjesta.

Prijave počinju 8.01.2024. i trajat će do 1.04.2024. odnosno do popunjenja mjesta.

NAČINI PLAĆANJA PUTOVANJA

 • virmanski, na račun agencije (u slučaju virmanskog plaćanja, akontacijska rata iznosi 20% ukupne cijene putovanja; ostatak iznosa potrebno je platiti u cijelosti ili plaćenjem na rate na mjesečnom nivou najkasnije do 1.04.2024.)
 • karticama (VISA, MASTERCARD, DINERS) do 6 rata (u slučaja kartičnog plaćanja, cijena putovanja povećava se za 5%; putnicima agencija šalje link putem kojeg se vrši plaćanje)

ODGOVORNI ORGANIZATOR PUTOVANJA

I.T.C d.o.o.

International Travel Consulting

Petrinjska 9, 10 000 Zagreb, Croatia

OIB: 70899051788

www.itc-travel.hr

VAŽNE OBAVIJESTI

 • Na naše turističko-edukativno putovanje 2024. mogu se prijaviti bivši, sadašnji i oni koji su/će upisom u Proljetni semestar ’24. postali/ti polaznici Haohan škole kineskog jezika (i juniori i seniori). Dozvoljena je pratnja po izboru polaznika/ce. Napominjemo kako maloljetnici ne mogu ići bez pratnje jednog roditelja/odrasle osobe.
 • Minimalan broj putnika za realizaciju putovanja je 10 (deset) osoba dok je maksimalan broj putnika za putovanja 15 (petnaest).
 • U slučaju da za putovanje ne bude prijavljen minimalan broj putnika, odgovorni organizator putovanja pridržava pravo otkazivanja putovanja o čemu će obavijestiti putnike najkasnije 65 dana prije početka putovanja i ovisno o raspoloživosti kapaciteta ponuditi nove uvjete putovanja ili novo putovanje.
 • Kod uplate akontacijske rate putnici će dobiti ponudu sa cijenom koja vrijedi za minimalno 10 (deset) uplaćenih osoba. Uplatom akontacijske rate putnici pristaju na cijenu koja vrijedi za 10 (deset) uplaćenih osoba. U trenutku kada se prijavi 15. osoba, agencija će putnicima poslati ugovor sa cijenom koja vrijedi za 15 (petnaest) uplaćenih osoba.
 • Odgovorni organizator putovanja nije u mogućnosti utjecati na dodjelu sjedala u zrakoplovu/vlaku jer spomenute određuje prijevoznik.
 • U slučaju promjene cijena kalkulativnih elemenata i tečaja do iznosa većeg od 1,5% odgovorni organizator putovanja ima pravo na promjenu cijene aranžmana.
 • Doplata za jednokrevetnu sobu iznosi 370,00 eura.
 • Kategorizacija hotela odgovara službenoj kategorizaciji zemlje u koju se putuje, a može biti različita u odnosu na kategorizaciju u drugim zemljama. Molimo da se o rizičnosti putovanja u pojedine zemlje informirate na službenoj stranici Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske mvep.hr
 • U avion (internacionalni i lokalni let) je moguće unijeti 1 komad prtljage težine 23 kg ukupnih dimenzija 158 cm (više: https://www.turkishairlines.com/en-int/any-questions/free-baggage/) te 8 kg ručne prtljage dimenzija 23x40x55 kao i jedan osobni predmet ne teži od 4 kg i ne veći od dimenzija 40x30x15 (više: https://www.turkishairlines.com/en-int/any-questions/carry-on-baggage/). Info o overweightu možete pogledati ovdje: https://www.turkishairlines.com/en-int/any-questions/excess-baggage/
 • Mjesta posjeta koja su dio programa našeg turističko-edukativnog putovanja 2024. boldana su.
 • Ovaj program autorsko je djelo vlasnice/direktorice haohan d.o.o. te je kopiranje/korištenje istog od strane bilo koje turističke agencije strogo zabranjeno.

DODATNI UPITI

 • za sve dodatne upite vezane uz tehničku organizaciju/realizaciju turističko-edukativnog putovanja 2024. obratite se na itc@itc-travel.hr/ 00 385 1 48 13 962
 • za sve dodatne upite vezane uz program turističko-edukativnog putovanja 2024. obratite se na info@haohan.hr/ 00 385 99 58 567 35

Follow us
INSTAGRAM
error: Content is protected !!

Naše web-stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, za analizu prometa, posjećenosti i korištenje društvenih mreža. Neophodni kolačići su neophodni za rad naše web-stranice i korištenje njenih značajki i/ili usluga. Ostali kolačići obuhvaćaju kolačiće za dijeljenje sadržaja na društvene mreže te za praćenje posjetitelja web-stranice u svrhu statistika i poboljšanja naših usluga. Više informacija