099 58 567 35 info@haohan.hr

Dok je zmaj na Zapadu najčešće predstavljan na negativan način, kao zastrašujuće čudovište koje simbolizira zlo i pohlepu, kao neprijatelj od kog se treba plašiti, na Istoku je zmaj, prije svega, simbol moći, veličine i snage. Osim toga, zmaj označava besmrtnost i savršenstvo, plodnost i otmjenost, uspijeh i prosperitet, istrajnost i junaštvo, dobrotu i plemenitost, sreću i blagoslov.

Predstavljajući sve ono što osigurava red i mir u društvu, zvaj (龙 lóng) je amblem carske vlasti. Po vjerovanju drevne Kine, zmaj se na nebu pojavljivao prije rođenja cara pa su se carevi smatrali sinovima zmajeva noseći najveću titulu, titulu Pravog zmaja. Predstavljajući utjelovljenje zmaja na Zemlji, živjeli su u palačama ukrašenim zmajevima, spavali su na tzv. Zmajevim posteljama, sjedili na prijestolju koju su nazivali Zmajeva stolica i oblačili odjeću koju su zvali odora Zmaja. Dakako, jedino je njima bilo dozvoljeno imati predmete s slikama zmajeva; običan narod to nije smio ali, s poštovanjem i divljenjem svi su se Kinezi klanjali zmajevima. Danas se s ponosom nazivaju potomcima zmajeva.

Ovo mitološko biće drevne Kine koje po kineskom vjerovanju datira iz perioda 3000 godina pr.Kr prisutno je u svim porama kulturnog nasljeđa Kine. Nezaobilazan je dio fengshuija, slikarstva, vajarstva, horoskopa, arhitekture (posebice kad govorimo o ukrasima na hramovima i palačama, krovovima i fasadama drevne ali često i moderne gradnje). Kao da nema mjesta stvaranja kojeg nije dio, utkan je u svaku poru kineske kulturne baštine.

Kineski zmaj nije samo običan nacionalni simbol Kine i ne predstavlja samo običnu nacionalnu maskotu Kine; za Kineze, on je uzvišeno i božansko, svemoguće stvorenje koje štiti ljude. Tako je po kineskom vjerovanju i danas preporučljivo držati u kući predmet zmaja kako bi zaštitio obitelj. Budući da položaj zmaja određuje njegovu energiju, Kinezi vjeruju da zmaj treba stajati iza leđa kako bi mogao ispoljiti svoju zaštitničku stranu; u suprotnom se osoba izlaže opasnosti. Također, vjeruje se da zmaj donosi i bogatstvo, posebno ako ga se stavi u blizini izvora vode.

Postoji više legendi koje govore o njihovom djelovanju i postojanju. Po jednoj, jedan car zarobio je četiri zmaja ispod četiri planine kao kaznu što su popili vodu iz Istočnog mora i u obliku kiše ju dali ljudima. No, zmajeve to nije spriječilo da pomažu ljudima pa su tako nastale Duga, Žuta, Crna i Biserna rijeka; ovi zmajevi nosili su uparavo navedena imena.

Nadalje, u kineskoj kozmogoniji zmaj je, kao stvoritelj kozmosa, prikazan kao biće sa zmajevom glavom i tijelom zmije. Inače, kineski zmaj najčešće i je prikazan kao veliki i jak reptil, dugog tijela koje je prekirveno krljuštima šarana, ima kratke noge, šape tigra, kandže sokola, velike oči a nerijetko i krila. Kineski zmaj je, kao što možemo zaključiti, zapravo skup dijelova različitih životinja.

Kineski zmaj i mitovi o njemu prožimaju, dakle, drevnu kinesku kulturu pa danas, iako imamo različite interpretacije o nastanku kineskog naroda, glavnu ulogu u svakoj igra upravo zmaj. Tako jedna legenda kaže da je Žuti car porazivši jedno suparničko pleme preuzeo njihov totem i dodao ga totemu svog plemena što je rezultiralo nastankom slike zmaja nakon čega je zmaj postao i simbolom kineskog ujedinjenja.

Ako želite, podijelite na svojim društvenim mrežama. Hvala!

Follow us
INSTAGRAM
error: Content is protected !!

Naše web-stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, za analizu prometa, posjećenosti i korištenje društvenih mreža. Neophodni kolačići su neophodni za rad naše web-stranice i korištenje njenih značajki i/ili usluga. Ostali kolačići obuhvaćaju kolačiće za dijeljenje sadržaja na društvene mreže te za praćenje posjetitelja web-stranice u svrhu statistika i poboljšanja naših usluga. Više informacija