099 58 567 35 info@haohan.hr

Guangxi (广西, Guăngxī), službenog naziva Autonomna regija Guangxi naroda Zhuang (广西壮族自治区, Guǎngxī Zhuàngzú Zìzhìqū) područje je koje broji oko 50 milijuna stanovnika te se prostire na teritoriju od 236.700 km². Jedna je od pet autonomnih regija NR Kine i nalazi se na jugu zemlje, gdje graniči s Vijetnamom i kineskim pokrajinama Yunan na zapadu, Guizhou na sjeveru, Hunan na sjeveroistoku te Guangdong na istoku.

Pokrajina Guangxi podijeljena je na 14 gradskih prefektura, 56 okruga, 34 distrikta, 12 etničkih okruga i 7 gradskih okruga. Njen glavni grad je Nanning (南宁, Nán​níng), koji sa svojih 7 milijuna stanovnika leži na jugu regije na rijeci Yong, zbog čega je od davnina poznat kao velika riječna luka, ali, zahvaljujući svom zelenilu, i kao „Zeleni grad“.

Guilin (桂林, Guì​lín) je grad na sjeveru ove pokrajine s oko 5 milijuna stanovnika. Za njegovu prirodu kažu da je toliko lijepa da se smatra prvim mjestom nakon neba ( 桂林山水甲天下, Guì​línshān​shuǐ​jiǎ​tiān​xià), a, nasprema Nanninga, privlači i veći broj turista, ponajviše zbog svojih živopisnih pejzaža. Centar grada okružen je s dvije rijeke, četiri jezera i nekoliko planina.  I grad i zrak su znatno čišći nego u drugim kineskim gradovima. Turizam je primarna djelatnost, što zbog prirodnih ljepota po kojima se grad izdvaja, a što zbog toga što su u njegovoj blizini razne, diljem svijeta poznate turističke atrakcije. Zbog toga Guilin nosi naziv najbolje turističke destinacije u Kini!

Izdvaja se Elephant trunk hill (象鼻山, Xiàng​bí​ Shān), simbol Gulina koji se nalazi na sjecištu rijeka Taohua i Li, a naziv je dobio jer podsjeća na slona koji pije vodu.Dakako, turističko odredište je i Reed Flute Cave (芦笛岩, Lúdí Yán), poznat pod nazivom “the Palace of Natural Arts”. Špilje su to koje plijene pozornost već više od 1200 godina. U njima se nalazi preko 70 zapisa za koje se smatra da potječu još iz perioda dinastije Tang (618. – 906.).Ovo su mjesta koja turisti ne zaobilaze. Nećemo ih zaobići niti mi na trećem turističko-edukativnom putovanju jer je Guilin jedno u nizu mjesta kojima se posebno veselimo! Razloga je više. Osim što Guilin zbog svojih krasota nikoga ne ostavlja ravnodušnim, Yangshuo (阳朔, Yángshuò), popularni grad od 300 000 stanovnika koji se nalazi u blizini, a čijom ćemo Zapadnom ulicom prošetati, je također među lokacijama koje plijene pozornost. Proći ćemo najstarijom ulicom u gradu, starom preko 1400 godina.Vjerujem da će mnogima kruna boravka u pokrajini Guangxi biti odlazak na rijeku Li (漓江, Lí​jiāng), čijih 83 km spaja Guilin s Yangshuom, a koja je po mnogima jedna od najljepših rijeka Kine. CNN ju je čak proglasio jednom od 15 najboljih rijeka svijeta. Jedan od njezinih pejzaža mnogima je poznat i s novčanice od 20 yuana. Radi se o spoju vode i kraških brežuljaka za koji se veže mit o 7 vila 7 sestara koje su se pretvorile u prekrasne vrhove pokraj rijeke Li kako bi zauvijek uživale u njezinoj ljepoti. Ne čudi što danas ovaj prekrasna krajolik privlači milijune turista godišnje.Ovu provinciju krase i prekrasna rižina polja poznata pod nazivom Longji Rice Terraces (龙脊梯田, Lóngjǐ tītán), što u doslovnom prijevodu znači Zmajeva kičma, budući da izgledom podsjećaju na zmaja. Udaljena su otprilike 100 km od Guilina, nalaze se na između 600 i 800 metara nadmorske visine i protežu se na oko 66 km2.  Većina ih je izrađena prije 650 godina – prva datiraju još iz perioda dinastije Yuan (1271. – 1368.) dok su mnoga dovršena početkom vladavine dinastije Ming (1644. – 1911.).Poznato je da su polja dom etničkim skupinama Yao i Zhuang, koja već stoljećima borave na tom području i žive upravo od njega. Inače, narod Zhuang, narod bogate povijesti i kulture, jedna je od 56 kineskih etničkih skupina, a zbog njenih 18 milijuna pripadnika najveća je od svih. Naziv ove pokrajine objašnjava podatak da čak 90% naroda Zhuang živi upravo na ovom području. Zanimljiv je i podatak da žene ovog područja imaju i preko metar dugu kosu – tradicionalno je da ju šišaju samo jednom u životu, onda kad napune 18 godina. Njihovi domovi su otvoreni za turiste, koje će rado pozvati da s njima plešu i pjevaju te kojima će ponuditi čaj ili vino Longji, kao i pogled koji se ne zaboravlja…

Follow us
INSTAGRAM
error: Content is protected !!

Naše web-stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, za analizu prometa, posjećenosti i korištenje društvenih mreža. Neophodni kolačići su neophodni za rad naše web-stranice i korištenje njenih značajki i/ili usluga. Ostali kolačići obuhvaćaju kolačiće za dijeljenje sadržaja na društvene mreže te za praćenje posjetitelja web-stranice u svrhu statistika i poboljšanja naših usluga. Više informacija