099 58 567 35 info@haohan.hr

Stupnjevanje

Koliko stupnjeva organizira Haohan škola kineskog jezika?

Učenje kineskog jezika u našoj je školi organizirano u okviru 18 stupnjeva.

Prvih 9 stupnjeva karakteriziraju najfrekventniji znakovi, najčešći i najkorisniji vokabular te najvažnije gramatičke jedinice obrađene kroz svakodnevne životne situacije što osigurava da se polaznici u istima mogu snaći. Ujedno, kako se osim jezikom, bavimo i kineskom kulturom, obrađujući teme iz svakodnevnog života, bavimo se i njihovom kulturološkom pozadinom.

Zadnjih 9 stupnjeva bavi se konkretnijim vokabularom i specifičnijim, određenijim temamama vazanim uz kinesku povijest, književnost, filozofiju, tradiciju, običaje. Vokabularno se oslanjanju na prethodno savladani sadržaj ali ga produbljuju i proširuju.

VAŽNO

Dvije su bitne činjenice.

 1. Kineski jezik je jezik koji se uči puno dulje od ostalih jezika (neki iz struke kažu 5 puta dulje od ostalih jezika). Zato nije čudan veći broju stupnjeva (u odnosu na ostale europske jezike). Pri tom, konkretno, kod nas u školi, broj stupnjeva nije jednak broju semestara, ovisi o kom stupnju je riječ. Npr. 1. i 2. stupanj se završe u jednom semestru a stupnjevi od 10. na dalje (ako polaznici tako žele) imaju a i b dio pa se ne završe u jednom nego u jednom i pol semestru.
 2. Kineski jezik je jezik koji sve što se dulje uči, sve je lakši. Vokabular se brže ekspandira jer se riječi grade od već naučenih znakova. Rezultat je češće ponavljanje/korištenje već naučenih znakova i lakše učenje novih riječi.

Koliko riječi/gramatičkih jedinica se nauči na Haohan tečajevima?

Na nastavi koristimo Contemporary Chinese knjige izdavačke kuće Sinolingua, prve i među vodećim izdavačkim kućama kad su u pitanju materijali za učenje kineskog jezika). Osim Text book-a i Exercise book-a, prva dva dijela imaju i Character book.

Contemporary Chinese Text book 1 – broj lekcija: 8; broj riječi: 325; broj gramatičkih jedinica: 22

Contemporary Chinese Text book 2 – broj lekcija: 12; broj riječi: 448; broj gramatičkih jedinica: 27

Contemporary Chinese Text book 3 – broj lekcija: 12; broj riječi: 442; broj gramatičkih jedinica: 15

Contemporary Chinese Text book 4 – broj lekcija: 12; broj riječi: 487; broj gramatičkih jedinica: nije naveden

VAŽNO

Dvije su bitne činjenice.

 1. Navedeni broj riječi/gramatičke jedinice su iz Text book-a (broj riječi: 1702; broj gramatičkih jedinica: 64) i predstavljaju osnovni Haohan program potreban za polaganje Haohan ispita
 2. Osim gradiva osnovnog Haohan programa, polaznici dobivaju gradivo dodatnog Haohan programa. Zato ukupan broj riječi i gramatičkih jedinica ovisi i varira od polaznika do polaznika. Npr., naš Haohan hrvatsko-kineski rječnik za svaki dan ima oko 2000 riječi a sadrži vokabular osnovnog i dodatnog programa iz Contemporary Chinese 1 i Contemporary Chinese 2 knjige što je više nego duplo u odnosu na Text book 1 i 2 zajedno, odnosno više nego sva četiri Text book-a zajedno. Isto vrijedi i za našu Haohan gramatiku za svaki dan. Osim gramatičkih jedinica koje se rade po osnovnom programu, sadrži dodatne detalje vezano uz gramatičku jedinicu koja se obrađuje.

Kako izgledaju novi HSK ispiti?

Od 1.07.2021. mijenjaju se postojeći HSK ispiti. Bit će koncipirani u 3 dijela a svaki dio imat će po 3 nivoa.

 

Elementary:

Level 1 – broj riječi: 500; broj gramatičkih jedinica: 48

Level 2 – broj riječi: 772/1272; broj gramatičkih jedinica: 81/129

Level 3 – broj riječi: 973/2245; broj gramatičkih jedinica: 81/210

Intermediate:

Level 4 – broj riječi: 1000/3245; broj gramatičkih jedinica: 76//286

Level 5 –  broj riječi: 1071/4316; broj gramatičkih jedinica: 71/356

Level 6 – broj riječi: 1140/5456; broj gramatičkih jedinica: 67/424

Advanced:

Level 7-9 – broj riječi: 5638/11092; broj gramatičkih jedinica: 148/572

VAŽNO

Više je bitnih napomena.

 1. Ukupan broj riječi: 11090; ukupan broj gramatičkih jedinica: 572
 2. Ispred svakog znaka */ naveden je broj dodanih riječi ili gramatičkih jedinica; iza svakog /* naveden je broj ukupnih riječi ili gramatičkih jedinica tog nivoa
 3. Svaki HSK nivo ima po 300 novih znakova; ukupan broj znakova je 3000
 4. HSK 1. i 2. ranije nisu imali znakove; sad ih imaju
 5. Napravljena je reorganizacija u nekim dijelovima vokabulara (npr., neke riječi koje su jako frekventne a koje su ranije bile na HSK 4, sad su stavljene na elementary level; neke riječi koje su dio govornog jezika su također uključene u vokabular)
 6. HSK 5 i 6 su sadržajno ostali skoro isti
 7. Ono što je nekad bio HSK 6, sad je intermediate level
 8. Raniji HSK 5 sad je (oko) HSK 3
 9. Raniji HSK 3 imao je 600 riječi, novi HSK 1 ima 500 riječi
 10. HSK 7 do 9 se polaže jednom – dostignuti nivo određuje se u skladu s rezultatom
 11. Struka kaže da je (za sve koji se profesionalno žele baviti kineskim) ovo promjena na bolje: ispiti su ozbiljniji i realniji, reorganizacija vokabulara je dobra (bila je potrebna), gradacija u učenju će olakšati učenje

Kako su povezani HSK ispiti i Haohan ispiti?

HSK ispiti međunarodno su priznati ispiti. Polažu ih stranci koji uče kineski jezik a koji se žele profesionalno baviti kineskim jezikom. Polaganje HSK ispita moguće je samo u institucijama koje za to dobiju dozvolu od NRK (van Kine su to Konfucijevi instituti).

Haohan škola kineskog jezika ima svoje ispite nakon čijih uspiješnih polaganja polaznici dobivaju diplome. U našoj školi se ne organizira polaganje HSK ispita, mi ne pripremamo polaznike za polaganje HSK ispita ali, usmjeravamo svoje polaznike ka polaganju HSK ispita. Vokabularom/gramatičkim jedinicama, koliko god je to moguće, kao i do sada, pratit ćemo HSK vokabular/gramatičke jedinice. Radi usporedbe/učenja, cjelokupan vokabular novih HSK ispita možete preuzeti OVDJE.

Stupnjevanje po CEFu

A1 (tri modula) A2 (tri modula) – temeljni korisnik

B1 (tri modula) i B2 (dva modula) – samostalni korisnik

C1 (četiri modula)  C2 (dva modula) – iskusni korisnik

Follow us
INSTAGRAM
error: Content is protected !!

Naše web-stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, za analizu prometa, posjećenosti i korištenje društvenih mreža. Neophodni kolačići su neophodni za rad naše web-stranice i korištenje njenih značajki i/ili usluga. Ostali kolačići obuhvaćaju kolačiće za dijeljenje sadržaja na društvene mreže te za praćenje posjetitelja web-stranice u svrhu statistika i poboljšanja naših usluga. Više informacija