099 58 567 35 info@haohan.hr

Iste boje u različitim kulturama tumače se na drugačije načine pa tako u kulturama na Zapadu žuta boje veže se uz optimizam, sreću, toplinu, radost, intelekt, energiju, Sunce; nekad označava i oprez i kukavičluk a nekad i zavist, ljubomoru, izdaju, slabost. S druge strane, u Kini žuta boja, prije svega, predstavlja carstvo.

Pored crvene boje koja odmah asocira na Kinu, ne samo kao boja sadašnjosti zbog komunističkog uređenja Kine nego i kao najznačajnija boja Kine, žuta boja je također velika asocijacija na Kinu i to na njezinu aristokratsku prošlost.

Boja je to kojom su ukrašavane kineski hramovi i carske palače, posebice kineski krovovi.

Kao boja plemenitosti, bogatstva i visokog društvenog položaja, bila je i boja dragulja te je vrlo često korištena kao boja odjeće careva. Budući je simbolizirala dominaciju i moć, nitko osim carske obitelji nije ju smio nositi. Jedina iznimka bili su budistički redovnici među kojima je žuta boja bila i ostala simbol svećenstva, vrlo cijenjena boja prije svega zahvaljujući budističkom mišljenju da predstavlja oslobađanje od svjetovnih problema i briga pa, osim što je nose u svakodnevnom životu i koriste kao boju hramova, za njih predstavlja i boju žalosti.

Pored crne (voda, sjever, zima, hladno, mirovanje), crvene (vatra, jug, ljeto, vruće, cvjetanje), qing (zelena i plava – drvo, istok, proljeće, vjetrovito, klijanje) i bijele boje (metal, zapad, jesen, suho, uvenuće), žuta boja (zemlja, centar, promjena godišnih doba, vlažno, sazrijevanje) standardna je boja tradicionalne kineske umjetnosti. Kao što se može zaključiti, ovih pet boja povezano je s pet elemenata (voda, vatra, drvo, metal i zemlja) u tradicionalnoj kineskoj fizici, ali i nekim drugim tradicionalnim kineskim vjerovanjima kao što su primjerice Fengshui, Knjiga promjena, Yin i Yang.

Zlatna nijasna žute boje, najprestižnija i najljepša boja, smatraju Kinezi, generirarajući Yin i Yang čini žutu boju bojom centra svemira. Imamo Žutu rijeku, kolijevku kineske civilizacije, Žutog cara, jednog od pet legendarnih careva drevne Kine a imamo i Žutog zmaja, zoomorfnu inkarnaciju Žutog cara, za koga legende kažu da je imao žutu krv.

Žuta, carska boja, smatra se i simbolom zemlje. Predpostavlja se da je tako još od drevnih i ranih poljoprivrednika koji su živjeli od zemlje i, oviseći o njoj, žutu boju su, kao simbol žetve, povezivali s radošću, nadom, napretkom, bogatstvom.

Ako želite, podijelite na svojim društvenim mrežama. Hvala!

Follow us
INSTAGRAM
error: Content is protected !!

Naše web-stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, za analizu prometa, posjećenosti i korištenje društvenih mreža. Neophodni kolačići su neophodni za rad naše web-stranice i korištenje njenih značajki i/ili usluga. Ostali kolačići obuhvaćaju kolačiće za dijeljenje sadržaja na društvene mreže te za praćenje posjetitelja web-stranice u svrhu statistika i poboljšanja naših usluga. Više informacija